IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете търси финансови посредници за микрокредитиране

Предоставеният от Фонда ресурс ще е с 0% лихва

16:36 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД откри процедура по възлагане на обществена поръчка с 13 обособени позиции за за микрокредитиране със споделен риск. 

Финансовият инструмент се реализира с 50 млн. лева  от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съобщи Фондът.

Финансовите посредници, които Фондът на фондовете ще избере, следва да осигурят частно съфинансиране от поне 20% или 30% от всеки кредит, предвид вида краен получател.

Те ще предоставят средствата като микрокредити в размер от 5 000 до 48 895 лева към целевите групи крайни получатели. За финансовия ресурс, предоставен от Фонда, лихвата ще е 0%.

Сред основните цели на предлагания от Фонда инструмент са подпомагане на младежката заетост, осигуряване на достъпно финансиране за създаване и развитие на стартиращи предприятия, включително на лица от уязвими групи и на социални предприятия, социално-отговорно банкиране, повишаване на интереса на частните финансови институции в сегменти с ограничен достъп до финансови услуги.

По този начин ще се търсят устойчиви решения на проблеми, свързани със социалното включване, намаляването на безработицата, осигуряване на устойчива заетост в най-уязвимите групи, както и адресирането на основни проблеми, свързани с неравенство и етническа дискриминация.

Крайният срок за подаване на заявление за участие е 15 май 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още