IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия опитва да привлече евросредствата за ромите от Румъния и България

Политик от Северен Рейн-Вестфалия иска средствата да отидат за градовете Дортмунд и Дуйсбург

15:34 | 08.08.17 г. 3
<p>
	Дортмунд привлича мигранти от Румъния и България. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Дортмунд привлича мигранти от Румъния и България. Снимка: Pixabay

Германия опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, предназначени за ромите в Румъния и България, пише днес британският вестник "Дейли експрес".

Йоахим Щамп, министър за интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, заявил, че Румъния и България не използват както трябва средствата от Европейския социален фонд, предназначени за ромите.

На България, където живеят 750 хил. роми, или 9,94% от населението, са отпуснати 6,5 млрд. британски лири за периода 2014-2020 г., като 4,6 млрд. идват от Европейския социален фонд (ЕСФ), пише британското издание. 

На Румъния са отпуснати 20,7 млрд. лири, като 14,4 млрд. идват от ЕСФ, за същия период в помощ на нейното ромско население, което надхвърля 1,1 млн. души, или над 5% от населението.

Според Йоахим Щамп двете страни отказват да използват парите за ромите, затова тези средства трябва да бъдат пренасочени към Рурска област. Този регион в източната част на провинцията Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата градска зона в Германия и третата по големина в ЕС.

В двата най-големи градове на тази област - Дортмунд и Дуйсбург, живеят най-много имигранти от Румъния и България, пише "Дейли експрес".

Щамп е заявил пред германската медийна група ВАЦ: "Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург", предаде БТА.

"Дейли експрес" цитира Щамп да казва, че в България ромите изобщо не се приемат. "Те са третирани като пета категория граждани. Образованието на децата не е гарантирано там. България трябва да разбере, че ако продължава да позволява това, проблемът ще се задълбочи".

Британският вестник припомня, че Румъния не е успяла да използва дори една пета от общо 17,8 млрд. лири за ромската общност, предвидени в предишната бюджетна рамка за периода 2007-2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Programista
преди 6 години
Мен ме притеснява по-скоро следното изречение (дано не е вярно):"На България, където живеят 750 хил. роми, или 9,94% от населението..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
BulgariaChina
преди 6 години
Това, което са написали от инвестора отговаря точно на определението фалшива новина. Кви млиарди лири - турски ли са британски ли са, като се има в предвид, че бюджета на ЕС е в евро....http://ec.europa.eu/budget/figures/interactive/index_en.cfmТова е източника, където е описано подробно колко получаваме и колко внасяме в ЕС. За необразованите като кака Наде Бочева, ако е ходила на училище може да прочете колко е за цяла България и защо за *** те има в пъти повече според нея отколкото целия ни бюджет и ако може да си каже източниците. То може пък и ние нещо да не разбираме........ или да не можем да четем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още