IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова е концепцията за новата оперативна програма в областта на образованието

Предстои обществена дискусия на предложението, отчитат от ресорното министерство

15:39 | 15.10.12 г.
Готова е концепцията за новата оперативна програма в областта на образованието

За програмния период 2014 - 2020 година България може да има оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж“, свързана с образованието. Концепцията за новата схема вече е разработена от работна група, създадена с решение на министъра на образованието Сергей Игнатов през април 2012 година.

В документа е записано, че основната цел на ОП „Образование“ ще бъде постигането на „интелигентен растеж и изграждането на общество, базирано на знанието“.

Това може да стане чрез повишаване на качеството на научните изследвания и образованието, отбелязват на сайта си от Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН).

Чиновниците предлагат още двуфондов модел на програмата, като целта е да бъде постигнат по-интегриран и устойчив ефект от инвестициите в изпълнението на секторните политики.

Пет са приоритетните оси за развитието на програмата, предложени от работната група.

Първата ос е посветена на научните изследвания и технологичното развитие. По нея ще бъде осъществявана модернизацията на специфично научно оборудване, както и ще се подобрява капацитета на висшите училища и научните организации и за реализиране на научни постижения. Втората подос залага на технологичното развитие чрез въвеждането на модерни информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Втората ос на ОП „Наука, образование и интелигентен растеж“ е насочена към „Образование за реална заетост, мобилност и предприемачество“. По нея ще бъдат финансирани мерки за насърчаване на връзката между висшето образование и реалния сектор, както и за квалификация и мобилност на човешките ресурси в образователния сектор.

По приоритетна ос 3 на програмата ще бъдат финансирани дейностите по развитие на образователната среда за активно социално приобщаване. Тук са предвидени три подоси, които са насочени към подобряване на достъпа до предучилищно и училищно образование, интеграцията на децата от етнически малцинства, както и подкрепа на младежи със специални образователни потребности.

Приоритетна ос 4 е за насърчаване на образованието, уменията и ученето през целия живот. Тук също са предложени три подоси, насочени за подобряване на качеството и достъпа до висшето образование, както за създаване на възможности за учене през целия живот.

Петата ос е насочена към подобряването на образователната инфраструктура. 

В момента МОМН набира мнения и констатации за новата оперативна програма. Цялта концепция можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още