IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков поиска помощ от ЕК по казуса на тютюнопроизводителите

През следващата седмица проблемите ще бъдат дискутирани на експертно ниво в Брюксел

16:26 | 23.01.14 г.
Греков поиска помощ от ЕК по казуса на тютюнопроизводителите

Земеделският министър Димитър Греков е връчил официално писмо на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош заради проблемите на тютюнопроизводителите у нас, съобщи пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В писмото Греков е описал подробно казуса и се обръща към Европейската комисия „за разбиране и съдействие за предприемане на мерки за подобряване на ситуацията“, казва се още в съобщението.

Дачиан Чолош е предложил въпросът да бъде обсъден на експертно ниво в Брюксел през следващата седмица.

Земеделският министър и еврокомисарят се срещнаха по време на форум в молдовската столица Кишинев. Греков е запознал Чолош и с проблемите на животновъдството, допълват от аграрното ведомство.

Производителите на тютюн се готвят за национален протест. Те настояват за увеличаване на изкупните цени, определени в кампанията през тази година, от 5 лева на 10 лева.

В Гоцеделчевско тютюнопроизводителите не пускат децата си на училище и детска градина като знак на протест срещу тежкото финансово състояние на домакинствата в областта. Исканията са държавата да се намеси, но земеделският министър беше категоричен, че правителството не може да определи изкупни цени на свободния пазар.

Едно от предложенията на протестиращите беше да им бъде разрешена свободна продажба на до 10% от продукцията под формата на нарязан тютюн и върху тези количества да не се начислява акциз.

Междувременно и Комисията за защита на конкуренцията беше сезирана за картел между фирмите, които изкупуват тютюна. Забавянето на изкупната кампания се дължи именно на това съглашение, коментират вносителят на жалбата Мария Капон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още