IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гунев: България е на десето място по констатирани измами с европари

Не можем да заключим, че в България има повече измами от други страни, смята заместник-министърът на вътрешните работи

14:35 | 02.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е на десето място по брой на регистрирани нередности или т.нар. "констатирани измами" с евросредства вследствие на сигнал от фирми, институции, разследващи органи или граждани. Това каза пред БНР заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев в коментар на доклада на Европейската служба за борба с измамите с еврофондовете (ОЛАФ)

За миналата година около 500 такива сигнала са регистрирани, които са донесли щети за евросредствата от 1,5% от общия бюджет на еврофондовете. Именно този процент ни поставя на десето място, отчете Гунев.

Той опроверга констатациите в медиите през изминалите дни, като посочи, че явно става дума за неразбиране. Oт доклада на Европейската служба за борба с измамите с еврофондовете (ОЛАФ) става ясно, че България е втора в Европейския съюз (ЕС) за 2015 г. по злоупотреби с европейски средства.

Докладът посочва, че в някои страни евросредствата са ощетени с 10-15%, които са били изгубени в следствие на измами. „Във всички страни на ЕС има опити да се откраднат пари от еврофондовете – няма страна в ЕС, която да не е атакувана за това“, коментира заместник-министърът на вътрешните работи.

Гунев определи доклада на ОЛАФ като позитивен от наша гледна точка, защото европейските институции подлагат на мониторинг европрограмите и това, че десетки институции са подали само няколко сигнала за няколко години било по-скоро позитивно. 

Положително се тълкуват данните от митниците, които докладът поставя – тези, които констатират количеството заловена контрабанда и нарушения на митническото законодателство на ЕС.

„Тук България се нарежда на второ място след Великобритания с 6% от общите митнически сборове, които са били събрани при операции срещу контрабандата. Гунев определи данните като „признание за усилията на правителство от миналата година“.

Други, освен тези данни в доклада, които да показват или да констатират ниво на измами с евросредства, няма, категоричен е той.

По думите му не може да се заключава, че в България има повече измами от други страни, нито, че се крадат повече евросредства. "Вижда се, че ОЛАФ акцентира върху няколко страни, сред които и България, където гражданите и фирмите решават да дадат сигналите си директно там“, отбеляза Гунев.

Преди години много хора се пробваха с кражби по САПАРД например. Сега обаче има промяна с подобрените системи за контрол, допълни заместник-министърът.

Филип Гунев отчете и друго позитивно в доклада - сравнително големият процент повдигнати обвинения след разследвания на ОЛАФ - в 56% от случаите подадените сигнали са довели до повдигане на обвинение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още