IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хоган: Половината от средствата по ПРСР ще са за откриване на работни места

Жан-Клод Юнкер е писал на Владимир Путин с искане да се възстановят търговските отношения между ЕС и Русия, но отговор от Москва няма, уточни комисарят

10:26 | 08.02.16 г. 1
Хоган: Половината от средствата по ПРСР ще са за откриване на работни места

Поне половината от средствата по новата Програма за развитие на селските региони (ПРСР) ще бъдат насочени към разкриване на работни места в сектора на селското стопанство. Това коментира комисарят по въпросите на земеделието Фил Хоган пред БНР.

Той призна, че действително се наблюдава намаляване на работните места в сектора, но се разкриват допълнителни в хранително-вкусовата промишленост, която създава добавена стойност.

Комисарят посочи и голямото забавяне на усвояването на средства по ПРСР в България, което е било наваксано през втората половина на 2015 година и така в крайна сметка България е усвоила 98% от парите по програмата. Още през 2016 година ще бъде усетен положителният ефект от мерките по програмата, допълни още той.

Фил Хоган е на обиколка в Мексико и Колумбия в търсене на алтернативи на руския пазар за европейските производители.

„Ако представителите на българските млекопроизводители успеят да намерят нови пазари като Мексико, те ще могат да изнесат продукцията си от свръхнаводнения български пазар и така ще помогнат за премахване на пренасищането, характерно за целия ЕС“, категоричен е той.

Хоган каза още, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е изпратил писмо до президента на Русия Владимир Путин с искане за нормализиране на търговските отношения между ЕС и Русия. „Това би помогнало значително за нашите земеделци – за всички, не само за българските. Освен това хората в Русия страдат, а тяхната покупателна способност намаля заради цените на петрола“, уточни комисарят.

Той обаче допълни, че не е имало реакция от страна на Москва на искането на Юнкер.

Фил Хоган отбеляза още, че българските производители на мляко са получили компенсация от ЕК заради руското ембарго на хранителни продукти, макар и износът ни към руския пазар да не е бил голям. Фермерите обаче са компенсирани заради „вторичния ефект от продажната цена на млякото“.

Припомняме, че в края на миналата седмица министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че преките щети от руското ембарго за сектора на селското стопанство е 20 млн. лева, но косвените щети са на стойност 274 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ако представителите на българските млекопроизводители успеят да намерят нови пазари като Мексико, те ще могат да изнесат продукцията си от свръхнаводнения български пазар и така ще помогнат за премахване на пренасищането, характерно за целия ЕСЕй туй се казва гьонсуратлък ! За по финните дебелоочие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още