IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ЕИБ ще ни консултира за създаването на Фонд на фондовете

Кабинетът прегласува споразумението с ЕБВР за техническа помощ

12:41 | 30.09.15 г. 1
И ЕИБ ще ни консултира за създаването на Фонд на фондовете

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще консултира Министерството на финансите за създаването на Фонд на фондовете, който ще управлява централизирано финансовите инструменти по оперативните програми.

Днес правителството одобри проекта на споразумение за предоставяне на услуги с финансовата институция, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Споразумението е основа за водене на преговори. 

В документа се урежда предоставянето на техническа помощ от страна на ЕИБ. Целта е структурирането на Фонда на фондовете и Мениджър на Фонда (държавно търговски дружество, което ще управлява структурата).

Управлението на инструментите за финансов инженеринг по оперативни програми на ЕС за периода 2014-2020 г. трябва да отговаря на изискванията на европейското законодателство, като се гарантира професионално и ефективно управление на средствата от ЕСИФ и използване на възможностите на финансовите инструменти да мултиплицират публичния ресурс чрез мобилизиране на частен, се казва в съобщението.

Споразумението е изготвено на основание сключения на 22 януари 2012 г. Меморандум за разбирателство между българското правителство и ЕИБ за оказване на подкрепа във връзка с изпълнението на проекти, финансирани от Структурните инструменти на Европейския съюз.

По-рано през септември 2015 г. правителството гласува споразумения за предоставяне на консултантски услуги от страна на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Днес се е наложило споразумението с ЕБВР да бъде гласувано отново – одобрен е нов допълнен проект. „В периода от 10 до 17 септември 2015 г. са проведени преговори с международни финансови институции, в резултат на което се наложи част от задачите, за които беше предвидено да се изпълняват от една от тях, да се поемат от ЕБВР“, се казва в съобщението.

Това е наложило споразумението с ЕБВР да бъде повторно одобрено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ех, добре се развива моята родина. След като вожда на вождовете създаде партията на партиите, сега ще създаде и фонда на фондовете. Проблеми ми е само, че всеки божи ден си мисля, че днешната е била глупостта на глупостите, но на следващия ден, разбирам, че съм се излъгал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още