IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ил. Цанова: България няма големи проекти, отговарящи на европейските политики

Трябва да потърсим и други източници на растеж, не само еврофондовете, препоръча зам.-управителят на Европейския фонд за стратегически инвестиции

10:21 | 19.01.16 г. 1
Ил. Цанова: България няма големи проекти, отговарящи на европейските политики

България няма готовност за "добри, големи проекти, които да отговарят на европейските политики в момента", които да могат да получат финансиране по Плана Юнкер. Този коментар направи  зам.-управителят на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова пред БНТ.

"Българските проекти ще трябва да се конкурират по качество с други проекти в Европа", каза тя и допълни, че държавите с по-големи икономики досега са спечелили повече проекти по Плана, отколкото по-малките и новите страни в ЕС.

Според Цанова обаче има достатъчно време това изкривяване да бъде наваксано и да бъде осигурено балансирано географско разпределение на средствата.

Тя обясни още, че финансовият фонд по Плана, чрез който ще бъдат разпределени 315 млрд. евро през следващите години, е само малка част от проектите на Европейската комисия за съживяване на европейската икономика. Важен момент е подобряването на икономическата обстановка, средата за правене на бизнес, уточни Цанова и допълни, че това ще стане чрез стратегически реформи в редица сектори - дигитален пазар, капиталов пазар, Енергиен съюз и т.н.

"Това са реформи, които трябва да се случат, за да имаме много по-свободно движение на хора и капитали", допълни още тя.

Според проектите на Комисията трябва да бъде предоставена и безплатна техническа помощ за проекти, които могат да имат съществено значение за развитието на икономиката - внедряване на нови технологии, повишаването на енергийната ефективност, свързаност, повече финансиране за малките и средни предприятия.

Финансовият елемент на плана е фондът, който се изпълнява чрез Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд, обясни още Цанова. "Идеята е да мобилизираме 315 млрд. евро общ ресурс в следващите три години", каза тя.

България трябва да потърси и други източници за инвестиции, а не само европейските фондове, за да постигне икономически растеж и конкурентоспособна икономика, препоръча още експертът. Има инструменти по Плана Юнкер, които могат да бъдат много полезни за развитието на икономиката и в подпомагането на малкия и средния бизнес, смята още Цанова.

Тя беше категорична, че предизвикателствата пред Европа във връзка с бежанската вълна са много, но най-важното от тях е запазването на Шенгенското пространство, което е едно от най-големите постижения на ЕС до този момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Не е вярно! В България има нужда от саниране, от изграждане на газови свръзки и газифициране - все неща, които Европа търси от нас като стандарт, а изведнъж по плана Юнкер такива проекти нямат шанс. Този план не беше създаден за малките държави и менажирането му го доказва! Даже май основното му предназначение беше подпомагането на Испания, Италия, Португалия и Франция, а останалите, които се докопат до някой проект са за цвят и масовост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още