Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Илияна Цанова: Български проекти ще се конкурират по плана Юнкер на база качество

Шансът на България е чрез плана да привлича съществен инвестиционен ресурс в допълнение към еврофондовете

Три са областите, чрез които планът Юнкер може да помогне на българската икономика, каза Илияна Цанова, заместник-управител на Европейски фонд за стратегически инвестиции по време на 10-та среща на бизнеса и правителството.

Тя припомни, че планът не предвижда квоти по държави. Така българските проекти ще се конкурират на база качество и потенциал с останалите европейски предложения. Ресурсът ще бъде насочен там, където има търсене, посочи Цанова.

На първо място тя посочи достъпа до инструменти, насочени към търговските банки и фондовете за рисков капитал. На следващо място ще се финансират проекти, които имат пряко отношение към насърчаване на конкурентоспособността – в енергетиката и транспортната свързаност. Третият елемент е възможността за техническа помощ от Фонда. 

Още по темата

Шансът на България е чрез финансиране по плана Юнкер да привлича много по-съществен инвестиционен ресурс в допълнение към еврофондовете, каза Цанова. Еврофондовете много помагат на българската икономика, но не са достатъчни, за да постигнем сериозен и устойчив растеж в бъдеще, коментира тя.

До края на 2015 година са одобрени около 108 проекта по плана Юнкер и най-големият ресурс без изненада бе насочен към Великобритания, Италия и Франция, тоест по-големите икономики, докато новите страни членки нямат такова присъствие, каза тя. Цанова обаче е оптимист, че във времето това ще се промени.

Тя информира, че тази година предстои да се проведе мащабна информационна кампания за участието на бизнеса у нас по плана Юнкер. Още през февруари ще се проведе първото събитие в полза на бизнеса.

Планът Юнкер е директно насочен към възстановяването на икономическия растеж и конкурентоспособността на Европа, припомни тя. Той има три основни стълба – подобряване на инвестиционната среда в Европа за преодоляване на някои пречки в регулаторната рамка, която се оказва недостатъчно ефективна.
Друг риск е, че вътрешният пазар остава сериозно фрагментиран, което ограничава потока на капитали и работна ръка. Затова инициативите за общ капиталов пазар и общ енергиен съюз следва да се изпълнят до три години от ЕК. Третият елемент са структурните реформи във всяка страна членка, които да подпомогнат привличането на чужди инвестиции.

Фондът разполага с 16 млрд. евро ресурс под формата на гаранции от ЕС с цел едно евро от този ресурс да привлече допълнителен инвестиционен ресурс от частния сектор, каза Цанова.
По плана Юнкер не говорим за грантови безвъзмездни средства, а за възмездни под формата на кредитиране и схеми за споделяне на риска с финансови посредници. Средствата обаче ще се насочват само към проекти, които могат да възвърнат инвестициите, предупреди Цанова.

Приоритетни сектори са инфраструктура, иновации, научна дейност, околна среда, енергетика и енергийна ефективност и малки и средни предприятия.

В Европа проблемът сега не е с наличието на ликвидност, а с липсата на апетит на инвеститорите да поемат риска. Затова целта на Фонда е да поеме по-рисковата част от инвестициите и да сподели риска, така че да се отпуши инвестиционната активност.

Друг важен елемент е Центърът за техническа помощ за подготовка на проекти, защото няма сериозен набор от проекти, в които да се инвестира бързо и да се постигне ефект. Цанова апелира към българските компании, ако имат нужда от техническа помощ, да се обърнат към центъра.
 

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС