Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Има ли право прокуратурата да провери всички къщи за гости?

Прокуратурата в Благоевград привлече като обвиняеми Александър Манолев и Ана Димитрова

Има ли право прокуратурата да провери всички къщи за гости?

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Прокуратурата ще провери в следващите два месеца 746 къщи за гости, както и превозни средства, купени с пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 - 2013.

Повод за проверката е разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства от ПРСР чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение. 

Още по темата

Днес прокуратурата в Благоевград привлече като обвиняеми Манолев и Ана Димитрова, която чрез ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“ е получила финансиране за къща край Сандански.

„В предходния период 2007-2013 г. са констатирани нередности, в следствие на което, доколкото ми е известно, се е стигнало до помирителна процедура между Министерство на земеделието и ЕК, свързана с мерките за модернизация на земеделските стопанства и къщите за гости“, коментира пред БНР адвокат Грета Ганева.

„Неофициално се говори, че Еврокомисията е стигнала по тази процедура до споразумение с България за санкция в размер около 13 милиона евро“, каза тя.

Според нея прокуратурата няма ресурс да провери за два месеца 746 къщи.

По думите й парите са отпускани по договор между двете страни – финансиращ орган и този, който трябва да изгради къщата. Още при плащането е следвало нередностите да бъдат забелязани.

Ако в последствие е настъпило неизпълнение по договора – в следващите 5 години къщата да не е имала посещения – то същият орган е следвало да констатира тези нередности и да ги санкционира. Ако трябва да бъде проверяван някой, това трябва да бъде именно органът, който е следвало да извършва проверки, каза Грета Ганева.

Според нея освен невъзможни от практическа гледна точка, проверките са недопустими от процедурна.

„Прокуратурата има законен повод само във връзка на онова, което медиите са оповестили. Фактически няма законен повод за всички останали 742 къщи. Как си представяте, ако във вашата кооперация например някой от вашите съседи бъде уличен в кражба, да бъдат извършвани проверки спрямо всеки от съседите? Това е напълно нередно! Недопустимо е да бъдат извършвани проверки без законен повод“, заяви адвокатът.

По принцип не можете да откажете съдействие на прокуратурата, но можете да оспорите резултата от незаконосъобразно водено производство, препоръча тя.

След учредяването на новия Европейски парламент ще предстои и учредяване на нова европейска прокуратура, която ще има за цел и да следи за нарушения при изразходване на публични средства. Ако веднъж обаче е завършена една проверка и е постановен акт от проверяващ орган, ще бъде недопустимо да бъде извършена нова проверка със същия предмет и обхват.

Ганева попита дали така не се затваря възможността за нови проверки.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
"Ганева попита дали така не се затваря възможността за нови проверки"-най-вероятно!

Още от Европроекти
Борисов: ЕС се доказа като инструмент за социално и икономическо сближаване