IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоана Христова: Инсталацията за горене на RDF ще има 4-степенно пречистване

София чака разрешение от ЕК за строителството на съоръжението

10:50 | 24.10.18 г.
<p>
	<em>През зимата въздухът в София е видимо замърсен. Снимка: Архив, БТА</em></p>

През зимата въздухът в София е видимо замърсен. Снимка: Архив, БТА

Инсталацията на София за изгаряне на RDF* горивото от завода за отпадъци ще бъде с 4-степенна система за очистване на газовете. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ Йоана Христова, зам.-кмет с ресор екология. Коментарът е по повод искането на част от общинските съветници за референдум дали да има такава инсталация.
Йоана Христова припомня, че проектът се е дебатирал през последните 7 г. много пъти. Тя допълва, че съоръжението е проектирано от датската фирма “Рамбол”.

„С тази технология в момента работят над 350 такива завода в Европа“, казва зам.-кметът.

Тя припомня, че столицата разчита на еврофинансиране за реализацията на проекта и тъй като той е голям, чака разрешение от Европейската комисия (ЕК).

„Това е голям проект по смисъла на регламент 1303 на ЕК и за реализирането му трябва да бъде доказана най-добра налична технология“, обяснява тя.

„Първо, инсталацията е проектирана от една от най-добрите компании в света. Второ, отговаря на най-строгите екологични правила на ЕК. Трето, избрана е най-добрата доказана технология, същата, която избраха Копенхаген и Сингапур за инсталация, която ще е готова след 2 г.“, настоява Христова по повод притесненията около проекта.

По думите й тази 4-степенна система гарантира минимални стойности на всякакви емисии, които биха се появили във въздуха. „Инсталацията заменя стари мощности на ТЕЦ “София” и така категорично намалява емисиите на фини прахови частици (ФПЧ) на ТЕЦ-а с 9,6%. Намаляват се и азотните, серните окиси и другите замърсители“, казва Христова.

Тя обещава мониторинг в реално време и публичност за показателите. 

Проектът е одобрен на национално ниво, подаден е за  одобрение от оперативна програма “Околна среда” и сега се очаква оценката на ЕК.

„ЕК, която следи най-строго за спазването на екологичните норми и за качеството на атмосферния въздух в София, не би допуснала проект, който ще влоши показателите“, смята Йоана Христова.

Общината разчита на програма “Околна среда” и за подмяна на отоплителните си инсталации на домакинствата, като очаква покана по програмата.

Припомняме, че битовото отопление, наред с транспорта, замърсява въздуха с ФПЧ, за което срещу България започна наказателна процедура от страна на ЕК.

*RDF - модифицирано гориво от битови отпадъци

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още