IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изготвят се насоки за кандидатстване на общините по ОП “Региони в растеж”

Най-вероятно през юни общините ще бъдат поканени да подадат първите проекти по програмата за новия програмен период

15:19 | 13.02.15 г.
Изготвят се насоки за кандидатстване на общините по ОП “Региони в растеж”

Управляващият орган на новата оперативна програма “Региони в растеж” (2014-2020 г.) подготвя проект на насоки за кандидатстване по програмата, обяви по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Насоките ще бъдат съгласувани с общините през пролетта, допълни тя. Плановете са през юни да бъдат обявени и покани за подаване на проекти в рамките на интегрираните планове на местните администрации, обясни тя. Така общините ще могат да обявят предварително обществените поръчки, допълни министър Павлова.

Регионалният министър припомни, че подготовката на новата програма “Региони в растеж” е започнала през 2011 г.

През ноември беше изпратен финалният вариант на оперативната програма за съгласуване с Брюксел.

Основно дебатът с Европейската комисия (ЕК) се водеше заради финансирането на по-малките градове, които нямат достъп до средства от Програмата за развитие на селските райони. Затова Управляващият орган на “Региони в растеж” ги групира в отделна ос – ос 2, с бюджет от 206 млн. лева.

Брюксел настояваше финансирането по програмата да е съсредоточено в няколко от най-големите градове, които генерират по-голямата част от икономическия растеж на страната. Същевременно България включи 69 града в програмата и ги отстоява с мотива, че трябва да се преодолее разликата в развитието на регионите.

"Градовете, включени в първата ос по програмата, ще разполагат с малко под 1 млрд. лева и ще имат възможност до 20 на сто от бюджетите да бъдат разпределяни на околните села, които няма да получат финансиране от Програмата за селските райони", допълни Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още