IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът не смята да сключва заеми с държавни гаранции догодина

Министрите ще разгледат и проектите на две оперативни програми - "Околна среда" и "Наука и образование"

18:07 | 25.11.14 г. 1
Кабинетът не смята да сключва заеми с държавни гаранции догодина

По време на утрешното правителствено заседание кабинетът ще дискутира решение за държавните инвестиционни заеми и държавните гаранции през 2015 година. Проектът предвижда да не се сключват договори за държавни заеми догодина, съобщава правителствената пресслужба.

Единственото изключение е възможността за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения във връзка с финансирането на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България (между Стара Загора и Комотини) в размер до 157 млн. лева.

Министрите ще разгледат и проектите на две оперативни програми – „Околна среда” и „Наука и образование за интелигентен растеж”. След тяхното одобрение стратегическите документи ще бъдат изпратени в Европейската комисия за съгласуване и окончателно одобрение.

Основните приоритети по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” са научни изследвания и технологично развитие, образование и учене през целия живот, както и образователна среда за активно социално приобщаване.

В ОП “Околна среда“ акцентът е поставен върху изграждането на ВиК инфраструктура и устойчиво управление на водния сектор, управлението на битовите отпадъци, НАТУРА 2000, превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, подобряване качеството на атмосферния въздух.

Правителството ще разгледа и проекта на план за изпълнение на Националната програма за развитие България 2020 в периода 2015-2017 година. 

В него, въз основа на анализ на състоянието и тенденциите в различните сфери, са заложени мерки, които да допринесат за постигането на стратегическите цели на България 2020, а именно – повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване; изграждане на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда; повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
Финанси виж още