IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви колективни инвестиции са възможни по Програмата за селските райони?

За закупуването на трактор или поливни съоръжения ще трябва да се обединят поне десет производители

16:10 | 09.02.14 г.
Какви колективни инвестиции са възможни по Програмата за селските райони?

Фермери ще могат да кандидатстват с колективни проекти за инвестиции в стопанствата, стана ясно преди дни на семинар, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Това ще става с мярката за модернизиране на стопанствата в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

Какви инвестиции обаче ще са възможни?

Земеделците ще могат да купуват заедно трактори, техника за преработвателни предприятия, съоръжения за капково напояване. Те ще могат да се обединяват, за да се направят сондажи в блоковете. Изисква се обаче десет души да кандидатстват заедно, коментира пред Investor.bg зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Не е необходимо земеделците да създават сдружения, за да купуват техниката, уточни той. Гечев посочи, че ще се приемат заявления и за общи складове за продукцията.

Има смисъл от подобна мярката. Дребните производители вече осъзнават, че трябва да се обединят, за да защитят своите интереси, коментира Ивайло Тодоров, член на УС на АЗПБ.

Малките производители обикновено са в секторите овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство, където трябва да се решат проблемите със съхранението на продукцията. За тях е важно да изградят общи складове, допълни той.

Неговата организация в момента разработва модел за създаването на подобно обединение за колективни инвестиции.

Тодоров посочи пример за такова коопериране – картофопроизводители от Австрия са се обединили, за да изградят общ склад за съхранение и цех за почистване, купили са машини за засаждане и прибиране на реколтата. Той допълни, че колективните инвестиции ще са особено подходящи за българските картофопроизводители в планинските райони.

Според Тодоров създаването на обединения за колективни инвестиции ще бъде стимулирано и от финансовите бонуси, които фермерите може да получат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още