Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Компаниите в сектор "Месо" да се кооперират, препоръча Кирил Вътев

Почти всички в сектора са ползвали европейски средства

Компаниите в сектор "Месо" да се кооперират, препоръча Кирил Вътев

Снимка: Pixabay

Компаниите в сектор „Месо“ трябва да се кооперират, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Кирил Вътев, член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите.

Той посочи, че почти всички компании в месопреработвателния бранш са ползвали европейски средства, тъй като оборудването за сектора е скъпо. Усвояването започна с програма САПАРД. В резултат на проектите компаниите отговарят на всички европейски стандарти.

Кирил Вътев коментира, че сега правилата по подмярка 4.2 за Инвестиции в преработка на селскостопански продукти (от Програмата за развитие на селските райони – ПРСР) са направени така, че се дава приоритет на производителите на суровина. 

Още по темата

Земеделските производители могат максимално да се възползват и да изградят предприятия за преработка на продукцията, която произвеждат. Това според Вътев не води до конкурентоспособност.

Тя по думите му е налице, когато производителите се обединяват, за да изградят едно сериозно предприятие.

Според него в сектора трябва да се залага на коопериране, тъй като дейностите са достатъчно сложни, за да може една компания да си позволи да прави всичко.

На въпрос какво ще се случи след 2020 година, когато се очаква намалено еврофинансиране, той каза: „Просто ще отпаднат лобистки интереси за насочване на това финансиране в една или друга посока“. Компаниите тогава ще се обърнат към банковото кредитиране.

„Нямаме добри перспективи за износ. Полша, Чехия, Унгария и Румъния дръпнаха много повече от нас. Да не говорим за Словения, Словакия и т. н. Полша е яркият пример, там се изградиха огромни мощности, които водят до по-ниска себестойност и по-висока производителност“, каза Вътев.  

Българските производители обаче като качество не отстъпват на най-добрите по света, смята той. 

По повод дебата за изчистени от Е-номера продукти той каза, че някои български компании го правят. Той заяви, че има обаче добавки, които не може да не се влагат, например натриевият нитрит. Без тези добавки по думите му не може да стане продукт, като влаганото количество е минимално - "на един килограм третия знак след десетичната запетая", заяви преработвателят. 

Вижте още тук.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
ЕК: Не наливайте само пари, създайте условия за наука