IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на октомври - най-оптимистичният срок за пускането на парите по ОПРР

Средствата по програма "Околна среда" ще бъдат отблокирани към края на септември - началото на октомври, според Екатерина Захариева

16:38 | 11.08.14 г.
Краят на октомври - най-оптимистичният срок за пускането на парите по ОПРР

Най-ранният и оптимистичен срок за отблокиране на плащанията по двете спрени от Европейската комисия (ЕК) оси на оперативната програма “Регионално развитие” е краят на октомври. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие Екатерина Захариева при представянето на екипа й, предаде БТА.

Що се отнася до другата спряна от ЕК оперативна програма – “Околна среда”, Захариева коментира, че плащанията вероятно ще бъдат възобновени към края на септември – началото на октомври.

Екатерина Захариева ще работи с четирима заместник-министри за двете министерства (на регионалното развитие и инвестиционното проектиране – бел. ред.) и двама нови началници на кабинетите в двете ведомства.

Йорданка Чобанова ще е заместник-министърът, който ще отговаря за оперативната програма “Регионално развитие” за изтеклия програмен период. Преди да заеме сегашния пост, Чобанова е била съветник на президента по европейските въпроси. Преди това е била представител на регионалното министерство в българското представителство в ЕК.

Ресорът "Пътища" ще бъде поет от Ангел Петров. Това е човекът, който преди 45 години е стартирал магистрала "Тракия" и "Хемус", миналата година имаше възможност да довърши "Тракия", каза Захариева.

За другия важен сектор - "Води", ще отговаря Радослав Русев, който ще се занимава с реформите във ВиК сектора. Русев е бил за кратко управител на ВиК Добрич и е помогнал за стабилизирането на дружеството. Бил е съветник на стратегически и финансови инвеститори.

Началник на кабинета в МРР ще е Петя Тянкова. Тя е била съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, когато на този пост беше президентът Росен Плевнелиев. Тянкова е била юридически секретар на президента и има награда от Съюза на юристите.

Георги Савов ще е заместник-министър на инвестиционното проектиране и ще работи за подобряване на бизнес средата. Савов, заедно с браншовите организации ще трябва да направи бърз преглед на подзаконовата нормативна база и някои неща, които спират инвестиционния процес и климат ще бъдат предложени за обсъждане и промяна, каза Захариева. Георги Савов е бил и ръководител на едно от големите архитектурни бюра, което се е занимавало с управлението на големите проекти, и е бил от другата страна в контактите си с администрацията, отбеляза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още