IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева може да поеме енергийния сектор на ЕС?

Размествания на ресорите след фиаското с Аленка Братушек прогнозира изданието European Voice

13:17 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристалина Георгиева може да поеме енергийния сектор на ЕС?

Размествания на първоначално определените ресори в новата Европейска комисия прогнозира изданието European Voice, след като европейските депутати отказаха да одобрят кандидатурата на Словения за комисар по въпросите на енергетиката на ЕС.

Един от вариантите, които посочва изданието, е българският кандидат Кристалина Георгиева да заеме поста на енергиен комисар, а не както досега се планираше да отговаря за бюджета и човешките ресурси на общността.

Аленка Братушек не се представи добре на изслушването в парламентарната комисия по енергетика и депутатите отказаха да дадат зелена светлина на номинацията. След фиакото Словения издигна нов кандидат – Виолета Булц и нейното изслушване ще се проведе малко по-късно днес.

Според European Voice един от ходовете на Жан-Клод Юнкер е да направи промени в предварително уговорените ресори и така Словения и новият кандидат да отговорят за развитието на транспорта в ЕС. Така освободеният ресор „Енергетика“ може да бъде поет от друг кандидат за комисар. На първо място това може да бъде сегашният енергиен комисар Гюнтер Йотингер, който в новата комисия ще отговаря за развитието на дигиталното общество.

От изданието посочват, че Йотингер е бил одобрен от европейските депутати, но „не е показал голям ентусиазъм“ по отношение на новия си пост.

Като възможен изход от ситуацията е и промяна в отговорностите на българския кандидат – Кристалина Георгиева. Тя е една от ярките кандидатури в новия състав на ЕК и на изслушването си в ЕП събра много позитивни отзиви. Към момента тя е номинирана за поста комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси и ще бъде заместник на Жан-Клод Юнкер.

Ако Георгиева поеме поста комисар по въпросите на енергетиката на ЕС обаче, Юнкер ще трябва да търси и нов кандидат за зам.-председател на ЕК, отбелязва още European Voice.

След като преминат изслушванията, целият състав на Комисията „Юнкер“ трябва да получи одобрението на европейските депутати, което ще стане на следващото пленарно заседание на ЕП. Комисията трябва да започне работата  в нов състав на 1 ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още