Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Микрокредити за 26 млн. лв. подкрепят социални предприятия

През август стартира втора процедура за избор на финансови посредници, които ще предоставят заемите

Микрокредити за 26 млн. лв. подкрепят социални предприятия

Снимка: Pixabay

През август ще стартира втора процедура за избор на финансови посредници, които ще предоставят микрокредити на предприемачи и социални предприятия със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез Фонд мениджър на финансовите инструменти в България ЕАД (ФМФИБ).

Предвидените средства са в размер на 26,4 млн. лв., като отпусканите кредити ще варират между 5000 и 50 000 лв. и ще са за срок от 10 години. Първите 2 години ще бъдат гратисен период за погасяване на главницата по кредита. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на Информационен ден на тема „Облекчени условия по Финансов инструмент Микрокредитиране със споделен риск по ОПРЧР“ с участието на изпълнителния директор на Фонд мениджър на финансовите инструменти в България Светослава Георгиева.

Целта на събитието беше да се даде информация за промените, подобренията и актуализираните изисквания в техническата спецификация, методика за оценка и критериите за подбор на бъдещите финансови посредници при реализацията на ФИ „Микрокредитиране със споделен риск“ по ОПРЧР, съобщават от социалното министерство.

Заместник-министър Русинова обясни, че целта е да бъдат подкрепени предприемчиви хора, като приоритетни групи са безработните, хората в изолация на пазара на труда, младежите до 29 години и хората с увреждания. 

Още по темата

„В населените места, където няма работодатели и все още безработицата е висока, това ще е добър механизъм да стимулираме младите хора да останат и да създадат своето малко предприятие“, подчерта Русинова. Според нея финансовият инструмент за микрокредитиране е добър механизъм за създаване на повече заетост на хората с увреждания, хората в риск на пазара на труда и да се създаде повече социална отговорност в останалите търговски предприятия.

„Условията за кандидатстване за кредит се подобряват, така че да бъдат по-привлекателни и за самите финансови посредници“, уточни Русинова. Със средства от ОПРЧР ще се се осигурява до 90% от кредитния ресурс, а останалите минимум 10% ще се предоставят от финансовите посредници.

„Очакванията ни са кредитите да се отпускат с ниски лихвени проценти. При сега действащите финансови инструменти лихвата е между 2,8 и 3%“, каза зам.-министърът и добави, че няма да има изискване за обезпечаване на отпуснатите средства, допълни Русинова.

Изпълнителният директор на ФМФИБ Светослава Георгиева прогнозира, че с предвидения ресурс от 26,4 млн. лв. ще бъдат подкрепени над 340 предприятия. Тя уточни, че са положени усилия за намаляване на административната тежест при кандидатстване, както от страна на финансовите посредници, така и от страна на стартиращите компании.

През 2017 г. успешно стартира финансовият инструмент „Микрокредитиране със споделен риск по ОПРЧР 2014-2020“, с който бяха избрани 2 микрофинансиращи институции - „СИС кредит“ АД и „Микрофонд“ АД. Те са сключили 44 договора за микрокредитиране на обща стойност около 700 000 лева.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС