Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Микрокредитите за социални предприятия тръгват до средата на 2017 г.

Бюджетът на схемата по програма „Развитие на човешките ресурси“ е 15 млн. лева

Микрокредитите за социални предприятия тръгват до средата на 2017 г.

Снимка: Pixabay

Очаква се най-късно до средата на следващата година да тръгне схемата за микрокредитиране на социалните предприятия. Това каза министърът на труда Зорница Русинова при откриването на информационен ден по схемата "Развитие на социалното предприемачество", предаде БТА. 

Бюджетът на схемата е 15 млн. лева и е осигурен от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

В момента се подготвя документацията и до края на годината ще започне изборът на микрофинансиращи организации, които ще изпълняват кредитната схема. 

Още по темата

Очаква се по схемата подкрепа да получат около 70 социални предприятия и 480 безработни или икономически некативни хора. По процедурата могат да кандидатстват социални предприятия, работодатели, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, общини, доставчици на социални услуги и неправителствени организации.

Сред допустимите дейности са психологическо подпомагане и мотивиране за включване в заетост, предоставяне на обучения на хората, за които е осигурена заетост в социални предприятия, осигуряване на наставник за новонаетите, оборудване на новосъздадените работни места. Проектите задължително трябва да включват подкрепа за осигуряване на заетост до 12 месеца на хора от уязвимите групи. Крайният срок за подаване на проектни предложения по схема „Развитие на социалното предприемачество“ е 5 януари 2017 г.

„Ще дадем възможност на стотици хора да намерят реализация чрез социалната икономика“, заяви Русинова. По думите й това е важна за социалното министерство политика, тъй като социалната икономика създава не само социална отговорност, но дава възможност и на уязвими хора да намерят реализация.

По думите на Русинова това е сфера, която има сериозна пазарна ниша, защото всяко социално предприятие като неконкурентно търговско предприятие на свободния пазар е затруднено да си осигури кредитен ресурс за разширяване на производството или за оборотен капитал. 

В предишния програмен период са създадени над 44 социални предприятия, които продължават да работят, отбеляза Русинова.

С осигурения финансов ресурс от 15 млн. лева ще се подкрепят вече съществуващите предприятия и ще се стимулират фирми, общини и неправителствени организации да развиват социална икономика в България.

Общата стойност на планирания бюджет по ОПРЧР през настоящия програмен период за насърчаване на социално предприемачество е над 56 млн. лв. Със средствата се очаква очаква да бъдат подкрепени 279 социални предприятия и 1870 безработни и икономически неактивни хора.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС