IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на земеделието поръчва анализ за резултатите от еврофинансирането

За 200 хил. лв. външна фирма ще изследва 30 добри практики, финансирани по програмата за селските райони

13:51 | 27.12.11 г.
<p>
	Сред добрите практики са и общинските проекти по обновяване на инфраструктурата в селата. <em>Снимка: БТА</em></p>

Сред добрите практики са и общинските проекти по обновяване на инфраструктурата в селата. Снимка: БТА

За 15 работни дни външни консултантски компании трябва да се подготвят за участие в конкурса, насрочен от министерството на земеделието, който има за цел да анализира добрите практики от прилагането на програмата за развитие на селските райони през последните пет години.

Това е записано в съобщението на Агенцията за обществени поръчки, качено на 23 декември т.г. на страницата на ведомството.

Поръчката включва изработване на пълен анализ на 30 вече реализирани иновативни проекти или добри практики, субсидирани по програмата за селските райони. Освен този анализ експертите трябва да направят и сравнение с подобни практики в рамките на Европейския съюз.

Стойността на проекта е за 200 хиляди лева и според изискванията на министерството на земеделието трябва да бъде завършен за 276 дни. Средствата се отпускат по мярката "техническа помощ" на програмата.

На кандидатите в поръчката обаче е даден твърде кратък срок за подготовка на документацията. До 6 януари следващата година те могат да получат от агроминистерството пакета с необходимите документи, а до 16 януари да подадат своите оферти.

Така за по-малко от 15 работни дни те трябва да докажат опит при изработването на подобни анализи - нещо, което досега е правено основно от представителства на европейски консултантски агенции, специализирани в подобна дейност, коментираха експерти.

Обявата за конкурса е депозирана в Агенцията за обществени поръчки по електронен път и е била представена на потенциалните кандидати 40 дни преди началото на конкурса чрез сайта на министерството на земеделието, поясниха от ведомството.

От агроминистерството обясниха, че се бърза с изработването на анализа защото изпълнението му ще отнеме близо година, а резултатите от нега са важни преди да приключи изпълнението на програмата за селските райони в края на 2013 г.

От кандидатите се изисква да докажат сходен опит, а именно - да са правили анализи по усвояването на еврофондовете.

Сред останалите изисквания към фирмите са да докажат общ оборот от последните три години, надхвърлящ 600 хил. лв. и минимум 200 хил. лв. оборот от изпълнени сходни проекти в периода 2008-2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още