Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Младите фермери ще бъдат във фокуса на европейската агрополитика след 2020 г.*

Повече средства от бюджетите за земеделие за младите стопани в бъдеще обеща еврокомисарят Фил Хоган

Младите фермери ще бъдат във фокуса на европейската агрополитика след 2020 г.*

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

При разработването на плановете за европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година Европейската комисия ще обърне специално внимание на младите фермери. Това стана ясно на съвместна пресконференция в НДК на министъра на земеделието Румен Порожанов и еврокомисаря Фил Хоган след нефромална среща на агроминистрите от ЕС, част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

На днешния неформален съвет основната тема е била възобновяването на поколенията в земеделския сектор, каза Румен Порожанов. 

Още по темата

„Темата е изключително важна, защото, за да бъде стабилно и конкурентоспособно европейското земеделие, в него трябва да има възобновяване на поколенията. В момента под 6% от занимаващите се със земеделие са под 35 години, 56% са над 55 години“, каза той.

Един от основните инструменти за обновяване на поколенията ще бъдат стратегическите планове, чрез които държавите членки ще приложат ОСП, стана ясно от думите му.

Фил Хоган изтъкна, че в бъдеще задължително при прилагането на ОСП в държавите членки за младите стопани трябва да бъдат заделени 2% от бюджетите за земеделие, вместо сегашната практика да се заделят 0,8%. 

Комисарят допълни, че износът на селскостопански стоки се увеличава и е достигнал 32 млрд. евро през 2017 г.

Той подчерта, че споразумението по Многогодишната финансова рамка на Общността трябва да бъде постигнато най-късно до март догодина, когато Великобритания напуска Европейския съюз (ЕС). Това ще доведе до дефицит от 12 млрд. евро в бюджета на ЕС.

Ако не бъде постигнато споразумение, ще се прилагат финансовите параметри, които действат в периода 2014 - 2020 година. Това по думите на Хоган ще създаде много трудности за плащанията по програмите, включително за земеделието.

Все още министрите не са стигнали до избирането на единен кандидат на ЕС за председател на FAO (Международната организация по прехраната към ООН), стана ясно от коментар на Порожанов.


*Новината е допълнена в 18.51 часа. 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Евродепутати: Планът "Юнкер" създаде работни места