IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национални приоритети изместват фокуса от жп участъка "Видин - Медковец"

НКЖИ разглежда като по-перспективно развитието на жп линията от Свиленград до Калотина

11:18 | 25.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Коридор 22. Графика: <em>Свързана Европа</em></p>

Коридор 22. Графика: Свързана Европа

Заради национални приоритети НК "Железопътна инфраструктура" не е кандидатствала с жп участъка "Видин - Медковец" за финансиране по "Свързана Европа". Този участък е част от приоритетния коридор 22 за ЕС, който трябва да свърже Атина и Будапеща през България и Румъния.

По проекта се предвижда да се изгради скоростна жп отсечка, която през територията на България ще преминава от Кулата през София до Видин и Дунав мост 2.

На този етап България е изпратила искане за европейско финансиране за участъка от Елин Пелин до Ихтиман, който е част от проекта за високоскоростна жп отсечка, която да свързва турската (при Свиленград) със сръбската граница (Калотина), съобщи пред bTV Мария Чакърова, директор "Стратегическо развитие" в НКЖИ.

Според анализите на националната компания именно тази жп линия е по-перспективната. Мария Чакърова посочи, че при липсата на товари, ако жп отсечката в Северна България - между Видин и Медковец, бъде изградена, то тя ще бъде "забравена".

"Зачитаме европейските приоритети равнопоставено, след което прилагаме критерии за нашите национални интереси", каза още тя.

Според Гражданската инициатива за обществен релсов транспорт обаче по-голямо значение ще има коридорът Гърция - България - Румъния, особено на фона на новините за отдаването на концесия на пристанището в Пирея на китайската Cosco.

Веселин Кирев от организацията коментира още, че първите очаквания са били китайските стоки да преминават през Турция по пътя си към Европа. Сега обаче перспективите се променят.

Кирев беше категоричен още, че в момента товари почти не се прекарват по жп линията между София и Дунав мост 2 заради капацитета на тунелите при Димово, през които не могат да преминават товарни контейнери.
"Проектът Видин - Медковец за модернизация предвижда точно това - да се избегнат тези тунели", допълни още той.

Досега за проучванията по линията "Видин - Медковец" са инвестирани около 10 млн. евро.

От сайта на "Свързана Европа" става ясно, че общата стойност на коридор 22 е около 13 млн. евро, от които 50% ще бъдат средства от ЕС. Към края на 2014 година е приключила първата фаза по изготвяне на оценки за жп отсечката, сочат последните данни на властите в Брюксел. Започнала е и втората фаза по проекта - проучвания, част от които вече са договорени и се изпълняват, а друг се подготвят.

Изграждането на жп участъка дава възможност за връзка с Виена, Прага и Дрезден/Нюрнберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Те и двата участъка са за развиване. Факт е обаче, че когато се качиш във влак за Пловдив или Бургас виждаш на практика за какво става въпрос. А по направление Видин градовете са много по-малко и по-малки, затова е логично и по-малко хора да видят положителен ефект.От друга страна - Северозападният регион по този начин отново остава изолиран в транспортно и съотвенто икономическо отношение. Защото, за да има смисъл от този мост насред нищото, трябва да се изгради и съответната инфраструктура - и в България, и в Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още