Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Националният гаранционен фонд получи 20 млн. евро по Плана "Юнкер"

Очаква се от средствата да се възползват 330 малки и средни фирми

Националният гаранционен фонд получи 20 млн. евро по Плана "Юнкер"

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия.

Средствата се осигуряват от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (Плана „Юнкер“). Това съобщиха от българската финансова институция, която е част от групата на Българската банка за развитие (ББР).

Още по темата

ЕИФ осигурява гаранционна линия в размер на 20 млн. евро, която НГФ ще дофинансира и така ще осигури 40 млн. евро гаранции за малките и средни фирми в България, които изпитват затруднения при осигуряване на обезпечения за кредити. 

Очакванията са през следващите три години от споразумението да се възползват 330 български предприятия.

До момента с посредничеството на 22 търговски банки Националният гаранционен фонд е подкрепил над 5 хил. компании, които са получили финансиране за над 600 млн. евро.

"Ще помогнем на повече компании да реализират своите бизнес идеи“, коментира Самуил Шидеров, изпълнителен директор на НГФ.

Еврокомисарят с ресор инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен заяви, че се надява като краен резултат да види "историите на предприемачи и хора, за които е осигурена заетост в България с подкрепата на ЕФСИ“.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС