IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млн. лв. се инвестират всеки ден в транспортната инфраструктура

Приоритетни проекти са ЖП линията Русе-Варна, магистралата София-Калотина и третият лъч на метрото в София

14:15 | 25.04.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Папазов при представянето на приоритетите за новия програмен период. <em>Снимка: БТА</em></p>

Папазов при представянето на приоритетите за новия програмен период. Снимка: БТА

Основната цел на оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за периода 2014 - 2020 г. е постигането на баланс между инвестициите, които се отпускат за Северна и Южна България и баланс между пътната и ЖП инфраструктурата. Това заяви при представянето на проектите по програмата министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в Сандански. 

Според него засега няма изгубени средства по европейските субсидии по тази програма. Същевременно Папазов отбеляза, че всеки ден се инвестират над 1 млн. лв. в транспортната инфраструктура на страната. По думите му за първите 114 дни на годината са платени 132,9 млн. лв. на бенефициентите по програмата.

„Бюджетът на програмата възлиза на почти 1,9 млрд. евро, като приблизително 70% от средствата са разпределени поравно между пътна и железопътна инфраструктура – по 673 млн. евро“, допълни министърът.

По думите му е договорен и по-голям финансов ресурс за столичното метро от около 400 млн. евро, а други около 25 млн. евро са осигурени за изграждане на интермодални терминали.

„До края на годината се очаква да бъдат рехабилитирани 240 км пътища“, заяви Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“. Предвижда се и изграждането на нови 7 метростанции в София и общо още 7,6 км метролинии, допълни тя.

Приоритетни проекти за правителството са ЖП линията Русе-Варна, магистралата София-Калотина и третият лъч на метрото в София, стана още ясно по време на семинара.

„ЖП линията е с приоритет, тъй като е стратегическа ЖП връзка и чрез нея ще се подобри ЖП инфраструктурата в Североизточна България“, поясни Василева. Автомагистралата между София и Калотина попада сред приоритетите, защото е най-бързата връзка от София към Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
Сложете в този списък изграждане на високоскоростен път или магистрала Шумен - Русе и голям интермодален терминал във пристанище Русе и на този министър може да му пишем 6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
mathematician
преди 9 години
Абе нали асфалта не ставаше за ядене или се бъркам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още