Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Над 1,3 млрд. лева са договорени по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Две нови ваучерни схеми ще улесняват фирмите при достъпа им до цифрови технологии и до набирането на капитал на фондовата борса

Над 1,3 млрд. лева са договорени по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Към днешна дата са сключени 1461 договора с общ размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от над 1,32 млрд. лева по ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на петото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, цитиран от Министерството на икономиката.

Още по темата

„Обявените процедури от началото на програмния период са на обща стойност 1,57 млрд. лв. което е около 63 % от бюджета на програмата“, съобщи Манолев. – В изпълнение са 880 договора, а близо половин милиард лева вече са усвоени от български предприятия.“

Според него резултатите превръщат ОПИК в една от най-добре работещите програми, като инвестираните средства подобряват конкурентоспособността на българските фирми и насърчават иновациите в тяхната дейност.

По време на заседанието бяха обсъдени и двете ваучерни схеми, които предстои да стартират в следващите месеци.

Едната от тях има за цел да се улесни достъпа на малките и средните предприятия до цифрови ноу-хау и технологии, като се предоставят стимули за свързване с доставчиците на услуги в областта на информационните и комуникационни технологии. Предвижда се общият ѝ бюджет да бъде близо 10 млн. лв., а ваучерите да са на стойност от 20 до 50 хиляди лева в зависимост от пакета дейности, които ще бъдат подкрепяни.

При втората ваучерна схема малки и средни компании ще могат да разчитат на финансиране от 4 млн. лева, за да излязат на фондовата борса.

Фирмите ще получават до 50 хил. лева под формата на ваучер, с които да покрият разходите за услуги по подготовката си за емитиране на ценни книжа и първичното им предлагане на фондовата борса.

Целта на мярката е да се осигури още една алтернатива на класическите механизми за стимулиране на конкурентоспособността на българските предприятия чрез европейски средства, а именно вече познатите грантово финансиране и инструменти за финансов инженеринг.

Чрез процедурата компаниите ще получат възможност да наберат допълнителен частен капитал на базата на реалния си потенциал за развитие, оценен от независими инвеститори, който те ще могат да използват за инвестиции в разширяване на дейността си.

Допълнително ще се обсъжда предстоящата процедура за набиране на проектни предложения "Насърчаване на предприемачеството", която е с бюджет от 67 млн. лева. Одобрена беше процедурата „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“ с общ бюджет от 71 млн. лева, допълниха от Министерство на икономиката.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Има ли право прокуратурата да провери всички къщи за гости?