IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 310 млн. евро се усвояват по европрограми в София

От средата юли започва дългоочакваният ремонт на Женския пазар, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова

11:14 | 29.06.11 г.
Над 310 млн. евро се усвояват по европрограми в София

Инвестиционни проекти за над 310 млн. евро, финансирани от европейските фондове, се изпълняват в София, като подготовката по тях върви от две години. Това съобщи в интервю за bTV кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Само по Оперативна програма „Транспорт“ за изграждането на метрото ще бъдат усвоени 250 млн. евро. В ход е подмяната и на канализационната система, финансирана по предприсъединителната програма ИСПА, като стойността на проектите е в размер на 58 млн. евро.

Със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ пък ще бъде изградено ларгото при метростанция „Сердика“, където ще се разположи подземният археологически център. Инвестициите в този проект са за 16 млн. лв., като се очаква одобрението му от Европейската комисия, припомни Фандъкова.

Общината ще кандидаства за евросубсидиране и при изграждането на Музея на София и на подземния музей „Св. София”.

От средата на юли започва дългоочакваният ремонт на Женския пазар, като първият етап включва обновяването на сградите в отсечката от булевард „Сливница“ до улица „Св. Св. Кирил и Методий“. Предстои изборът на проектанти за следващата отсечка, която изисква значителни инвестиции, поясни още Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още