IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 400 малки фирми ще подобрят условията на труд с евросредства

Финансирането по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е на сто процента

17:33 | 19.05.16 г.
Над 400 малки фирми ще подобрят условията на труд с евросредства

Над 400 малки и средни предприятия ще подобрят условията на труд по проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на министерството.

„Добрите условия на труд задържат квалифицираните и работещи хора в предприятията и са пряко обвързани с производителността на труда“, посочи министърът.

Тя очерта като основни предизвикателства пред малките и средни предприятия опасността от нелоялна конкуренция, лошите условия на труд и борбата със сивата икономика.

„Изключително важно е партньорството между организациите на работодателите и на работниците и служителите в общите ни усилия хората от тези предприятия да имат по-високи доходи, по-качествена заетост и по-добро работно място“, подчерта министърът.

Русинова участва в конференция за представяне на проекта „Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании“. Той се реализира от Конфедерацията на независимите синдикати в България в партньорство с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската стопанска камара.

Схемата за подобряване на условията на труд в предприятията вече по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020) вече стартира. Общият бюджет е 80 млн. лева.

По схемата "Добри и безопасни условия на труд" могат да кандидатстват микро-, малки, средни и големи предприятия. Изискване за съфинансиране има само за големите предприятия - в размер на 20 процента от сумата по проекта. За всички останали предприятия се осигурява сто процента безвъзмездна помощ.

Фирмите могат да подават проектни предложения, свързани с осигуряване и подобряване на условията на труд, за осигуряване на транспорт на наетите в предприятията и за социални иновации. Стойността на проектите може да бъде от 50 хиляди до 400 хиляди лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още