Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Над 660 млн. лв. са вложени в енергийна ефективност чрез ОП „Региони в растеж“

С до 40% по-малко разходи за отопление ще плащат домакинствата в обновените жилища

Над 660 млн. лв. са вложени в енергийна ефективност чрез ОП „Региони в растеж“

Снимка: БТА

Над 660 млн. лв. инвестира Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и на обществени сгради в страната.

Още по темата

Това обявиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, която заедно с кмета на Разлог инж. Красимир Генчев откри напълно обновени пет жилищни блока в града, съобщи пресцентърът на строителното министерство.

Сградите са санирани по проект „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог - втора група“. В тях  живеят 86 домакинства, а инвестицията е на стойност почти 1,3 млн. лв. Блоковете са с нова фасада, топлоизолация, дограма, изолирани покриви,  повишен срок на експлоатация и др.

Зам.-министър Николова обърна внимание, че в следствие на повишената енергийна ефективност разходите за отопление на обитателите ще намалеят с 30-40%, което ще се усети още през предстоящия отоплителен сезон.

„Един от основните приоритети на правителството е намаляването на консумацията на енергия до 2020 г. с  20%. Една от мерките е повишаване на енергийната ефективност на сградите, която се изпълнява с няколко мащабни програми от МРРБ, каза още тя.

Деница Николова напомни, че в периода 2007-2013 г. в такива мерки са вложени 200 млн. лв. само по Оперативна програма „Регионално развитие“. Тя отбеляза, че санирането на сградите води и до намаляване на вредните емисии във въздуха, като само петте блока в града ще пестят общо 90 тона въглероден диоксид годишно.

„Най-важната цел на тези програми е, че постигаме по-привлекателни жилища, намаляване сметките за отопление и спестявания на средства, както и по-висок стандарт на живот за хората. Надявам се, че всички жители на Разлог ще се възползват и от бъдещи проекти и ще се грижат за поддръжка на сградите“, посочи още заместник-министърът.

Деница Николова допълни, че освен инвестициите по ОПРР, с които града става по-красив и модерен, от съществено значение за региона е изграждането на АМ „Струма“, което ще го превърне в по-привлекателно място за живот и инвестиции.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Румен Радев и Ули Маурер обсъдиха Българо-швейцарската програма за сътрудничество