IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надграждат крепостта Яйлата край Камен бряг

Реставрацията се прави с евросредсва по проект на оперативна програма „Регионално развитие“ с 2,1 млн. лв.

11:41 | 24.10.13 г.
<p>
	Ппроект за реставрацията на крепостта. <em>Източник: община Каварна</em></p>

Ппроект за реставрацията на крепостта. Източник: община Каварна

Крепостта Яйлата край Камен бряг ще бъде надградена. Реставрацията се прави с евросредсва по проект на община Каварна, финансиран от оперативна програма „Регионално развитие“ с 2,1 млн. лв., показа справка в системата за информация по европроектите ИСУН.

Целта на проекта е да превърне местността Яйлата в модерна европейска атракция и да се изградят устойчиви механизми за целогодишно развитие на туризма на територията на община Каварна, са написали авторите на проекта.

Природозащитници обаче сигнализираха, че стените на крепостта ще бъдат „надградени с червена ламарина и увенчани с метален шпил“ и така от 3 ще станат 6 метра. Според Коалицията „За да остане природа в България“ естетическите качества на проекта са спорни и едва ли отговарят на археологическа достоверност.

Организацията твърди още, че с реставрацията ще последват отрицателни последствия за защитената природа в района. В момента някои от скалните ниши там са със срутени покриви, което показва нестабилна скала. Натрупването на голямо количество строителен материал върху нездравата основа ще създаде опасност от нови срутвания, твърдят природозащитниците.

Те допълват, че се очаква по  време на строителството да бъдат утъпкани около 16 дка тревни степни съобщества, обект на опазване в Защитена зона Калиакра. Ще бъдат унищожени екземпляри от вида теснолистен божур, защитен вид по Закона за биологичното разнообразие.

Кметът на община Каварна Цонко Цонев категорично отрече стените да се надграждат с ламарина.

„Крепостта ще бъде надградена с камък от русенска кариера. Няма да има ПВЦ, ламарина, осветление. Това беше показано на обществено обсъждане в общината вчера“, каза кметът.

Той допълни, че се налага спешно да бъде укрепена намиращата се в защитената местност скална църква, посветена на светците Константин и Елена. „През 2009 г. църквата пострада и ще бъде укрепена с железни конструкции, за да не пропадне“, обясни Цонев. В документите за укрепването се посочва, че в следствие на земетресение в пещерата има паднали скални блокове.

Той беше категоричен, че след като приключи реставрацията, Яйлата няма да прилича на спорния проект за възстановяване на крепостта Кракра в Перник, където бяха използвани съвременни изкуствени материали.

Запитан дали има опасност от срутване в района, Цонев каза: „Не съм специалист в сферата на научната фантастика. Извинявам се на еколозите, обещавам, че няма да предизвикаме земетресение“.

Той допълни, че целта на проекта е да се укрепи скалната църква, районът да се облагороди и „византийският боен бастион  да стане атрактивен като нос Калиакра“.

От общината изпратиха плановете за възстановяване на крепостта, които са били представени на общественото обсъждане. В тях е записано, че се предвижда частично възстановяване на съществуващата крепостна стена, пътека за посетители, масивен парапет от облицовъчна зидария и ажурен парапет. Лицевата зидария ще е от варовик.

Ранновизатийската крепост вече е била частично възстановявана през 2005 г., като са били използвани оригиналните срутени блокове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още