IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде върви водната реформа?

Планът е изпълним, но всяко забавяне ще създаде огромен проблем

16:30 | 02.01.16 г. 3
Накъде върви водната реформа?

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Близо две трети от средствата за водна инфраструктура по новата програма "Околна среда" 2014 – 2020 г. са недостъпни за България, ако страната не довърши започналата преди шест години водна реформа. Това предварително условие беше поставено от Европейската комисия, докато се договаряше програмата.

Общият бюджет на програмата е 1,7 млрд. евро, от които за води са предвидени най-много средства: близо 1,2 млрд. евро. Бюджетът за отпадъци е 288 млн. евро, за биоразнообразие – 101 млн. евро, за превенция на наводнения - 78,5 млн. евро, за въздух - 59 млн. евро, а останалото е за техническа помощ.

Евросредствата към момента са основният източник за обновяването на амортизираната инфраструктура. А по разчети на Световната банка за модернизирането й са необходими над 11 млрд. лв.

Какво е направено досега?

Една от стъпките в реформата е окрупняването на ВиК операторите в рамките на една област, така че там да остане да работи само едно водно дружество. Активите на ВиК дружествата трябва да се прехвърлят на общините в рамките на една област, които от своя страна създават асоциация и тя възлага с договор на водното стопанство в областния град да извършва услугите. Държавата има миноритарно участие в асоциациите чрез областните управители, както е разписано в Закона за водите.

Досега водните проекти бяха задължение на общините, но след реформата те ще бъдат управлявани от водните оператори.

Процесът върви бавно, за което имат заслуга и местните власти.

В момента регионалното министерство (МРРБ) разполага с приетите регионални генерални планове за ВиК в страната (така наречените мастер планове), учредени са  асоциации по ВиК, направени са необходимите нормативни промени.

Мастер плановете обаче се оказаха недостатъчни и тепърва ще се изработват регионални прединвестиционни проучвания, на базата на които ще се обосноват инвестициите по ОПОС в съответните области.

Междувременно вървят процедурите по обявена от МРРБ обществена поръчка за изработването на прединвестиционни проучвания за областите, в които работи по изискванията на Брюксел само един ВиК оператор: Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

По информация от министерството предложенията на кандидатите са в процес на оценка. Очаква се до края на януари комисията да ги класира и да избере изпълнители. Проучванията трябва да са готови до 12 месеца от сключване на договорите, а формулярът за кандидатстване за еврофинансиране - до 18 месеца.

Реално водната реформа започна от Смолян, където през септември беше подписан първият 15-годишен договор между местната асоциация по ВиК и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Смолян. Очаква се в областта да бъдат реализирани инвестиции във водна инфраструктура на стойност около 50 млн. лв. през първите години на програмния период, съобщи тогава заместник-министър Николай Нанков. В Смолян освен това е осъществено първото и единствено засега в страната прединвестиционно проучване, с което са определени стратегическите инвестиции във водния сектор в региона.

Преди дни и в Русе беше подписан вторият в страната 15-годишен договор мрежата между Асоциация по ВиК и оператор.

На финалния етап сме по отношение на реформата във водния сектор, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на 12 декември. Тогава тя отчете наличието на реформиран самостоятелен воден регулатор, изготвени нови наредби за ценообразуването, приети законови промени, изработени мастер планове. 16 области по думите й са реформирани и окрупнени и ще могат да кандидатстват за финансиране по ОПОС за ВиК инфраструктурата, след като бъдат изготвени регионалните прединвестиционни проучвания за техните територии.

„До момента реално нямаме случай на окрупняване на ВиК дружества. Областите, в които има един оператор, са наследили това положение от миналото и там просто винаги е работило едно държавно водно стопанство. Една от причините да няма окрупняване в цялата страна е липсата на  разписан механизъм как да се случи това“, коментира пред Investor.bg Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

Той очаква догодина вече да видим пример на окрупняване на водни дружества и първият случай да е във Велико Търново.

Експертът смята, че сливането на ВиК оператори няма да се случи  навсякъде по една или друга причина. Така областите, които не изпълнят условията, са изключени от възможността да ползват средства за води от ОПОС. Затова според него има вероятност да не бъдат изградени пречиствателни съоръжения във всички населени места с над 10 хил. жители, което изправя България пред риск от санкции от страна на Европейската комисия.

„Беше редно да се започне изготвянето на прединвестиционните проучвания навсякъде, като междувременно тече процесът по окрупняване на операторите в общините. Ако в края на следващата година не започне изготвянето на проучванията за всички области, те по подразбиране ще загубят средствата за води по ОПОС“, предупреди председателят на Българската асоциация по водите.

Той коментира, че изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания може да отнеме около 3 години, ако няма обжалвания. Така чак в началото на 2019 г. може да започне строителството по проектите и да продължи една – две години след края на програмния период или до 2021 – 2022 г.

Защо, в крайна сметка, прединвестиционните проучвания са толкова важни? “Целта е да има регионален подход при определяне на приоритетите – да не се правят ненужни съоръжения, а парите да се насочат там, където са необходими. ЕК с основание иска да е сигурна, че инвестициите отиват в добре подбрани и изпълнени проекти, защото знаем, че в предходния период имаше и недобре направени обекти“, пояснява Иван Иванов.

За разлика от всички останали области, Столична община сама ще проведе търга и ще организира през 2016 г. изработването на прединвестиционно проучване, като за това са осигурени средства.

Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/business/iran-says-boosting-oil-exports-depends-on-future-demand-reuters-3/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
Някога в наше село с доброволен труд и самооблагане изградихме водоснабдяване на селото. Аз лично съм копал канал за полагане на тръбите. Днес по незнайни причини собственици на селското водоснабдяване се оказаха разни дебелашки фирми .....Какво ли още ни готви "демокрацията" и европейския съюз? От къде вземат пари те, за да пълнят фондовете си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Би било интересно да пишете повече за плановете по отношение на многобройните минерални извори в България! Защото както изглежда започнаха всички извори да изчезват в алчните лапи на чужди инвеститори, за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още