Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Нанков: 73% от ресурса на ОП "Региони в растеж" е договорен

163 млн. лв. ще бъдат насочени към подобряване на Спешната помощ, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството

Нанков: 73% от ресурса на ОП "Региони в растеж" е договорен

Снимка: МРРБ

Имаме значим напредък по изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж“ от гледна точка на нашите бенефициенти и европейските ни партньори. Желанието ни е до края на годината да бъдат постигнати всички етапни цели, свързани с изпълнението на конкретни проекти. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция в Слънчев бряг, където се проведе заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.

Имаме 73% договорен ресурс по програмата и 100% отворен ресурс – всички средства, налични за бенефициентите, са отворени за кандидатстване, каза Нанков. Разплатеният ресурс е 30%, а до края на годината ще бъдат реализирани 163 проекта от общо 495 сключени договора. Нанков допълни, че през настоящия програмен период ще се толерират добрите бенефициенти и ще се санкционират слабите, като ресурсите от тях ще бъдат пренасочвани към бенефициентите, които изпълняват качествeно и в срок своите проекти.

„На 12 май кандидатства най-големият ни бенефициент – министерството на здравеопазването. Това са единствените европейски пари в настоящия програмен период, които са насочени пряко и директно към здравната ни система и свързаната с нея инфраструктура“, каза още Нанков. Ресурсът от 163 млн. лв. е насочен към подобряване на Спешната помощ, която обхваща 37 филиала, 24 болнични заведения и 37 центъра за спешна медицинска помощ. Със средствата ще бъдат закупени над 400 линейки с пълното им оборудване, уточни министърът.

Още по темата

Заместник-министър Деница Николова, която също присъства на пресконференцията, каза от своя страна, че ще бъдат прехвърлени европейски средства по ОП „Региони в растеж“ от Приоритетна ос 2 за енергийна ефективност към образователната система. Решението за пренасочването на ресурсите в размер на 209 млн. лв. трябва да бъде одобрено на заседанието на Комитета за наблюдение на оперативната програма.

Министър Нанков каза, че по-рано днес е инспектирал ремонта на участъка от автомагистрала „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. Той допълни, че целта е ремонтът в участъка между 134-и и 156-и километър в двете посоки да бъде завършен до края на юни, преди да започне активният туристически сезон.

Инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), коментира пред Investor.bg, че пътните ремонти вървят с изпреварващи темпове. „Днес инспектирахме най-важния обект преди летния сезон – пътя Поморие-Ахелой-Равда, и се надявам в близките дни да зарадваме цяла България и почиващите на Слънчев бряг с нов път, който хората чакат десетки години“, каза Атанасов.

„Това беше едно строително чудо. Ще приключим обхода на Ахелой около шест месеца по-рано“, допълни той, уточнявайки, че бързото строителство не е било за сметка на качеството.

Във връзка с подготвяната от АПИ програма за пътна безопасност Атанасов посочи, че тя е за новия програмен период и изрази надежда,  когато стане ясно какви ще са политиките в тази област, да бъде представена една много добра програма.

„Пътната безопасност струва много пари. Това, разбира се, не е отговорност само на АПИ, целият комплекс от войната по пътищата трябва да се промени. На много места успяваме да подобрим пътната безопасност чрез най-нови и съвременни методи, включително ограничителни системи, маркировки, знаци. Това обаче не намалява отговорността на водачите на превозни средства“, допълни Атанасов.

По отношение на трасето на АМ „Струма“ той заяви, че очаква комитетът от специалисти да се произнесе. „Изменение на трасето ще струва на България много скъпо. Но каквото и да е решението на комитета, ние ще го изпълним. По-лошото е, ако спре изцяло строителството на магистралата“, посочи Атанасов.

По време на събитието в Слънчев бряг министър Нанков даде старт на образователно-патриотичната кампания за деца „Моят дом е моята крепост“. Той съобщи, че програмата е финансирана със средства от ОП „Региони в растеж“ и цели да накара децата да се гордеят с родните си места. „Чрез нея те ще открият предимствата на градовете, в които растат. Убеден съм, че ще оставим приятен спомен у децата за цял живот. Ще наблегнем на думата „благоустройство“ с образователни игри и задачи“, каза Нанков.

Водещи на кампанията ще бъдат Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков, а министерството на образованието и науката ще бъде основен партньор по проекта. Негови представители ще селектират отлични ученици по история и география, като всяка от 28-те административни области в страната ще има отбор с по двама участници. Ще бъдат проведени два полуфинала преди лятната ваканция в Кюстендил и Шумен, а след лятната ваканция – в Стара Загора и Габрово. Големият финал ще е в края на годината в София.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
„Това беше едно строително чудо. "

Така е, цяло чудо е! Чакахме го много години. Колко още други "чудеса" чакаме от вас ако знаете. Например магистрала "Хемус". Това чудо се строи вече 40 години. Както и много други, строящи се от деситилетия. Едни сте ми магьосници, направо ми идва да ви ... разцелувам.

Още от Европроекти
През 2018 г. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ са сключени 2022 договора