IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова европейска програма "Алеко" осигурява 1 млн. евро за млади предприемачи

Очаква се до 200 души от ЕС да пътуват до САЩ, Китай и Сингапур за обмяна на опит

16:56 | 29.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Европейската комисия одобри предложената от българския евродепутат Андрей Новаков нова европейска програма за младежко предприемачество, съобщиха от офиса на Новаков.

Програмата, наречена“Алеко”, ще започне работа от началото на 2017 година и има за цел да осигури пътуване за обмяна на опит на млади предприемачи от Европейския съюз, включително български.

Финансирането беше одобрено от бюджетната комисия на Европейския парламент и така програмата ще позволи европейски млади предприемачи да пътуват в чужбина.

Бюджетът на програмата е 1 млн. евро. С парите ще се покрият разходите за живот, в които са включени транспорт, стипендии и други разходи.

Евродепутатът Андрей Новаков обясни, че няма квоти по държави и призова младите българи да кандидатстват.

Очаква се до 200 души от цяла Европа и България да пътуват до страни като САЩ, Китай, Сингапур, да вземат като опит най-доброто от големите и успешни компании там, да се върнат вкъщи и да го приложат.

Според инициатора идеята за програмата „Алеко“ е българска, името е българско, в разработването на програмата има огромен български принос, затова и очакванията са в нея да участват колкото е възможно повече българи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
добра идея, само дето от десетилетия има студентски НПО организации, които правят сходен обмен на стажанти в чужди компании, точно с цел да натрупат чуждестранен бизнес опит и да се върнат и да го приложат - пример AIESEC. Да не говорим, че такива организации имат структури в почти всички държави и го правят почти всичко на доброволни начала и са с изградени традиции.Хубава идея, но може би трябва да се преосмисли подхода, иначе икономическия ефект ще е близък до нула. Да не говорим, че Сингапур е една от най-скъпите дестинации за по-дълъг и ефективен престой. (иначе ако е за няколко дена посещение - то и обучение по скайп може да свърши подобно нещо)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
зада видят Китайската стена !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Ще ходят и до Китай. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
watergateory
преди 7 години
Като идея да кажем, че има ЛЕК замисъл, но практически е кръгла нула. Представям си наш капацитет как отива в Гугъл и те сядат и почват да го развиват като кадър, за да може същия да се върне в майка БГ и да почне нейното приложение... Слаб е Новаков, но поста му е сладък и все пак човека иска да блесне с нещичко, а не само с тъпите си постове във фейса. Уви това е капацитета на нашия гений. Подобно на Бареков и банда, реалният му принос към икономика и развитие е НУЛА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още