IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите Планове за речните басейни предвиждат инвестиции за над 7,6 млрд. лева

Обсъждането им ще продължи до средата на 2016 г.

16:15 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новите Планове за речните басейни предвиждат инвестиции за над 7,6 млрд. лева

Новите Планове за управление на речните басейни (ПУРБ) предвиждат инвестиции за над 7,6 млрд. лв. за периода 2016-2021 г. Обсъждането на плановете ще продължи до 1 юни 2016 г., съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Средствата за инвестиции ще бъдат осигурени от оперативните програми, основно “Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), също от републиканския бюджет, общинските бюджети, ПУДООС,  ВиК операторите и други икономически субекти.

Предвижда се средствата да бъдат насочени към:

Инвестиционни мерки:  изграждане на канализации и пречиствателни станции, на пречиствателни съоръжения на стопански обекти.

От МОСВ изтъкват, че замърсяването на долното течение на Огоста заради битовите отпадъчни  води на Монтана и Бяла Слатина доскоро е било сериозен проблем. На базата на първите ПУРБ по програма „Околна среда" 2007-2013 са изградени пречиствателни станции, което съществено промени ситуацията.

Един от замърсителите на река Искър доскоро са били отходните канали на Костинброд. Градът вече има модерна пречиствателна станция и ремонтирана ВиК мрежа, изградени също със средства по оперативната програма.

В ПУРБ са включени и мерки за намаляване на риска от наводнения чрез изграждане на съоръжения за естествено задържане на водите, както и изграждане на съоръжения за непрекъснатост на реките. Предвижда се и рекултивация на замърсени терени.

Екоминистерството предлага,  ако граждани живеят край затлачена от боклуци река, да поискат от общинските власти тя да бъде почистена. Ако в район в близост до кладенци има складирани пестициди, засегнатите могат да поискат премахването им.

Административни мерки: забрани и ограничения за определени дейности, допринасящи за влошеното състояние на водите или създаващи риск от влошаването му; преразглеждане на издадени разрешителни; осъществяване на ефективен контрол, въвеждане на допълнителни изисквания за мониторинг на водите, подобряване на информационната база за извършваните оценки.

Икономически мерки: въвеждане на стимулиращи  или рестриктивни такси за природните води, които да доведат до ефективно им използване.

Нормативни мерки: въвеждане на изисквания за определени дейности, свързани с намаляване на отрицателните въздействия върху водите (например за съоръженията, осигуряващи непрекъснатост на реките).

Очаква се обсъжданията на плановете да приключат на 1 юни 2016 г., след което те трябва да бъдат приети от Министерския съвет.

Новите планове за управление ще бъдат в сила от 2016 до приемането на следващите планове през 2021 г. Веднъж приети, те не могат да бъдат променяни.

Министерството очаква мнения, бележки и предложения. Активни трябва да бъдат и фирмите с издадени разрешителни, защото съгласно Закона за водите те ще бъдат преразгледани в съответствие с утвърдените планове.

В България има 1054 водни обекта, от които 176 подземни и 878 повърхностни. 777 са обособените водни участъци в реките, 69  - в езерата. 16 са в категорията „крайбрежни морски води“ и още 16 в категорията „преходни морски води“.

Основните причини за влошеното им състояние са замърсяването в резултат от човешката дейност, нерегламентираните зауствания на отпадъчни води, мините, старите сметища, торовете и препаратите за растителна защита. Негативно въздействие има изграждането на язовири, бентове и прагове, корекции на речните русла и други.

С изпълнението на Плановете се очаква тези рискове да бъдат намалени. ПУРБ са публикувани на електроните страници на четирите басейнови дирекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още