IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини търсят директно финансиране от ЕС за опазване на културното наследство

Самостоятелно общините могат да кандидатстват с проекти по оперативна програма „Региони в растеж“

17:58 | 25.05.16 г.
<p>
	Историческият хълм &quot;Царевец&quot;. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Историческият хълм "Царевец". Снимка: Pixabay

Асоциацията на градовете с културно-историческо наследство ще търси директно финансиране от Европейския съюз по различни проекти. Това стана ясно след заседание на организацията във Велико Търново.

По този начин се създават още възможности за опазване на културно-историческото наследство, смята кметът на старопрестолния град Даниел Панов, който е и председател на асоциацията, предава агенция "Фокус".

Самостоятелно общините могат да кандидатстват с проекти за паметниците на културата от национално значение и по оперативна програма „Региони в растеж”. Предстои отварянето на приоритетната ос по програмата за туризъм и атракции.

Даниел Панов покани колегите си да посетят Велико Търново в края на юни, когато в България ще гостува френската асоциация на градовете с културно-историческо наследство.„Експертите от нашия град работят много добре с колегите си от Франция по въпросите за реставрацията на сгради”, подчерта кметът на Старата столица.

Асоциацията на българските градове с културно-историческо наследство е учредена през 2013 г. по инициатива на Даниел Панов. В нея членуват общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Трявна, Банско, Силистра, Балчик, Несебър и Дряново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още