IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините могат да кандидатстват през 2016 г. с екопроекти за 1,2 млрд. лева

700 млн. лева са предвидени за ВиК инфраструктура, коментира министърът на околната среда Ивелина Василева

09:22 | 05.02.16 г.
Общините могат да кандидатстват през 2016 г. с екопроекти за 1,2 млрд. лева

Общините могат да кандидатстват през тази година с екопроекти за общо 1,2 млрд. лева. Това казва в интервю за „Стандарт“ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

В посочената сума се включват всички екологични проекти - не само тези, които ще се финансират по оперативна програма "Околна среда 2014-2020" (ОПОС), въпреки че най-големият финансов ресурс - около 1 млрд. лв., е именно по нея, но също и чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд.

Покани за проектни предложения са отправени още миналата година, като екоминистерството продължава да обявява покани. 

От предвидените 1,2 млрд. лева най-много средства - над 700 млн. лева, ще бъдат на разположение на общините за модернизация на ВиК мрежите и пречиствателни съоръжения.

Ивелина Василева припомня, че миналата година са поканени четири общини да подготвят документи по т. нар. "ранни проекти" - ВиК инфраструктура в Пловдив, Плевен, Добрич и Асеновград, за което са заложени 402,6 млн. лева.

Вече е обявена и процедурата за т. нар. фазирани проекти за ВиК инфраструктура в 8 общини, които не успяха да довършат проектите си по ОПОС 2007-2013 г. и ще продължат да ги изпълняват с пари по новата ОПОС.

По повод подготвяната програма за подпомагане на общините за по-пълноценно използване на минералните води Василева пояснява, че това ще бъде пилотна програма, като целта е да започне в средата на годината.

„С промените в Закона за водите през 2011 г. общините получиха правото да ползват този ценен ресурс. Много вече оползотворяват минералните води. Някои от общините имат нужда от подкрепа за модернизация и рехабилитация на довеждащата инфраструктура“, казва министърът и пояснява, че няма да има изцяло безвъзмездно финансиране, а по-скоро финансов инженеринг.

За инсталациите за отпадъци тя коментира, че още миналата година е обявена покана за проектни предложения за компостиращи инсталации в общините. До края на годината МОСВ ще обяви още една покана - за изграждане на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци, като общата стойност на двете покани ще бъде 200 млн. лева.

За сектор "Биоразнообразие" общините също ще могат да кандидатстват за поддържането на мрежата защитени зони "Натура 2000" и за подобряване на природозащитното състояние на видовете и местообитанията. Две покани ще обявим тази година на обща стойност близо 58 млн. лева, казва министърът.

В частта за подобряване качеството на атмосферния въздух общините имат възможност да кандидатстват с проекти на обща стойност 111 млн. лева. „Отделно от това 20 млн. лева ще бъде общият размер на поканата, която до края на март ще отправим към общините да кандидатстват с проекти за превенция и управление на риска от наводнения. Насочеността на тези проекти е свързана с изграждането на хидротехнически съоръжения, защитна инфраструктура и други“, обяснява тя.

Ивелина Василева допълва, че по линия на Националния доверителен екофонд продължава реализацията на програмата за енергийна ефективност. За тази година за нея са определени 14 млн. лв., с които ще бъдат санирани публични сгради.

Освен това стартира и пилотна програма за използването на електро- и хибридни автомобили в публичния сектор. Частично ще има субсидии за администрациите, които желаят да ползват такива превозни средства, като субсидията е 1 млн. лева.

Критериите, по които администрацията ще може да кандидатства, ще бъдат обявени  на 15 март. Частичното субсидиране ще е по-голямо за електромобилите и по-малко - за хибридите, които по-малко щадят околната среда.
Общините ще могат да разчитат на финансиране и от ПУДООС, като за финансиране на проекти в секторите "Води", "Отпадъци" и "Биоразнообразие" са заложени 61 млн. лева.

И тази година продължава кампанията "За чиста околна среда", която финансира  малки проекти - до 10 хил. лв. за общини и кметства и до 5 хил. лв. за училища и детски градини. Срокът за подаване на проектни предложения съответно е до 15 и до 26 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още