IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общински проекти за европредседателството ще бъдат финансирани с 300 хил. лева

Кметовете трябва да кандидатстват до ноември тази година

17:41 | 20.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;eu2018bg.bg</em></p>

Снимка: eu2018bg.bg

Всички общини в страната могат да кандидатстват за финансиране на проекти, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г. Срокът за кандидатстване е ноември тази година.

Инициативите трябва да бъдат проведени до 30 юни 2018 г. Това каза министърът за българското председателство Лиляна Павлова на работна среща с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), информира пресцентърът на министерството.

В бюджета на ведомството са заложени 300 хил. лева за финансиране на регионални инициативи чрез грантова схема. Те могат да бъдат разпределени между 95 общини. Максималната сума, която общините могат да получат, е 3 хил. лева според решението на Управителния съвет на НСОРБ, който ще подбира проектите. Средствата ще бъдат предоставени целево на всяка община с одобрен проект с отделно Постановление на Министерския съвет.

Помощта за общините е за информационни кампании, публични събития, чествания на значими дати от културните календари на общините или други прояви с акцент на българското председателство.

Проекти, които вече са получили финансиране по други програми и процедури, не могат да кандидатстват и по тази схема.

Официални срещи извън столицата ще се провеждат в 9 общини - Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Димитровград, Козлодуй и Самоков.

На дискусията Лиляна Павлова представи и приоритетите на триото Естония – България – Австрия, одобрени през юни т. г., и националните послания – консенсус, конкурентоспособност, кохезия. Тя посочи културата като четвърти приоритет.

Срещата днес е част от поредицата обсъждания на проекта на програмата на България за председателството на Съвета на ЕС (1 януари - 30 юни 2018 г.), която започнаха министерствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още