IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обучават 1200 чиновници да не се поддават на корупция

Държавните служителите ще минат през тридневни курсове, след които ще бъдат проверявани с тестове

13:11 | 17.03.14 г. 1
Обучават 1200 чиновници да не се поддават на корупция

1200 служители на държавната администрация ще преминат обучение, по време на което трябва да развият умения по антикорупционни практики. Това стана ясно от обявление на Министерски съвет, публикувано в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Припомняме, че през февруари тази година в първия доклад на ЕК по темата се казваше, че борбата с корупцията се декларира като приоритет за България от години, а от 2007 г. напредъкът се следи и от Механизма по сътрудничество и проверка. Но въпреки това корупцията си остава сериозно предизвикателство за страната. Според доклада липсата на санкции често е причина за разпространението на корупционните практики, като се препоръчва да бъдат изградени независими и ефективни институции и съдебна система.

Според обявлението чиновниците ще са от централните, областните и общинските администрации. След като минат курсовете, ще бъдат препитвани с  контролни тестове, за да докажат придобитите умения. В резултат на обучението те ще трябва да стопират корупцията при предоставянето на административни услуги и функционирането на регулаторните режими.

Обучението ще струва 283 333 лв. без ДДС. Средствата са от Оперативна програма „Административен капацитет“.

Общо ще се проведат 38 курса – в София, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и  Плевен. Всяко обучение ще трае по 3 дни, като държавните служители трябва да бъдат настанявани в минимум 3-звездни хотели.

В поръчката се уточнява, че спецобучението се провежда по решение на кабинета от 2011 г., във връзка с график с неотложни мерки в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Оферти се приемат до 28.04.2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Странно обучение. Най-много да ги научат на обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още