IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се решение на казуса с новия План за управление на парк „Пирин“

До края на годината може да бъде избран изпълнител на плана, изработването му се финансира от програма „Околна среда“

17:07 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очаква се решение на казуса с новия План за управление на парк „Пирин“

До края на годината може да бъде избран изпълнител, който да изготви новия План за управление на Национален парк „Пирин“, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Без новия план на практика няма как да стане ясно дали ще бъдат реализирани  планираните инвестиции в ски туризма – както община Банско настоява за разширение на ски пистите и строителство на втори кабинков лифт.

Новият план за управление на парка трябваше да е готов в началото на 2014 г., тъй като сега действащият план е приет през 2004 г., а срокът му на действие е 10 г. След законови промени старият план ще действа не до края на 2013 г., а до приемането на нов план, казаха днес експерти от дирекцията „Национален парк „Пирин“.

„Имаме всички шансове до края на годината да бъде сключен договор с изпълнител за новия план. Най-доброто решение за  Национален парк „Пирин“ и за буферните зони е да има нов план, който да бъде обект на обществено обсъждане, да се чуят интересите и намеренията на всички, които имат отношение към района и този план да отразява сегашната ситуация, състоянието на парка и възможностите за развитие“, каза днес Искра Михайлова.

Тя уточни, че що се отнася до инвестиционните намерения – те могат да се случат на територията на буферните зони. Всичко останало може да бъде обект на дискусии, когато се подготвя планът за управление, но без да се нарушават законовите норми, според които територията е национален парк.

Михайлова коментира и друг проект - „Дестинация Рила“. Тя посочи, че по предварителна информация проектът засяга само буферната зона, не и националния парк.

Защо работата по Плана за парк „Пирин“ се бави?

През декември 2012 г. дирекция "НП Пирин" - Банско обявява обществена поръчка за разработване на План за управление на парка за периода 2014-2023 г. Проектът е на стойност 1,4 млн. лв. и се финансира по програма „Околна среда“. Според обявлението участниците трябва да имат екип от ключови експерти, включително по флора.

През април  2013 г.  възложителят е отстранил от участие „Пролес инженеринг” ООД. Поръчката печели Обединение „Пирин 2014” – единствен класиран участник. Решението е обжалвано от „Пролес инженеринг” пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), в резултат - Комисията се произнася на 22.05.2013 г. и отменя като незаконосъобразно решението на Дирекция „НП Пирин” за класиране на участниците.

КЗК връща процедурата на етап разглеждане на документите за подбор на участниците.

Регулаторът освен това установява, че класираният на първо място участник не отговаря на изискванията да има ключов експерт „Географска информационна система”. Решението на КЗК е обжалвано пред ВАС от Обединение „Пирин 2014”.

Междувременно в Дирекция „НП Пирин” е получено писмо от експерта по флора към „Пролес“, в което той пише, че няма да участва в проекта за изработването на Плана за управление. Дружеството заменя отказалия с експерт с друг специалист по флора.

Следват дълги административни процедури, КЗК иска и становището на Агенцията по обществени поръчки и Сметната палата по казуса.

Според последното решение на КЗК от 20.11.2013 г. оценителната комисия е трябвало да констатира липсата на експерт по флора при „Пролес“ и да изиска от участника да предложи лице, което да отговаря на изискванията. Като не го е направила, комисията недопустимо е препятствала възможността дружеството да участва в процедурата, се казва в становището.

Затова КЗК е решила, че участникът „Пролес инженериг” ООД е незаконосъобразно отстранен.

В резултат антимонополната комисия решава, че решението на директора на „НП Пирин” за прекратяване на процедурата е незаконосъобразно. Комисията връща преписката на възложителя, който трябва да продължи процедурата от етап разглеждане на документите на участниците. На практика работата на оценителната комисия започва отначало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още