IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрени са последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество

Текстовете ще бъдат внесени за одобрение от Европейската комисия преди крайния срок (22 септември), съобщават от регионалното министерство

21:37 | 21.08.14 г.
Одобрени са последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество

Последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество за новия програмен период 2014-2020 г. са одобрени от съвместните работни групи на страните партньори - Сърбия, Турция, Македония и България, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.

Проектите на програми ще бъдат внесени за одобрение от Европейската комисия преди крайния срок (22 септември) и при положителна оценка първите покани за кандидатстване могат да бъдат отворени през пролетта на следващата година, допълва се в съобщението.

С над 83 млн. евро ще бъдат финансирани проекти по трите трансгранични програми през следващия програмен период. Средствата се отпускат чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и са съфинансирани от националните бюджети на страните партньори. 

Област Враца се включва като допустим за финансиране район по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Освен нея финансирани по програмата ще са областите Видин, Монтана, София, Перник и Кюстендил. Общият бюджет за двустранни проекти ще бъде над 34 млн. евро, от тях над 28 млн. евро е безвъзмездната финансова помощ от ЕС. 

Близо 30 млн. евро са средствата по Програмата за трансгранично сътрудничество "България - Турция". От българска страна допустимият район за финансиране на проекти включва областите Хасково, Ямбол и Бургас. 

Програмата за регионално сътрудничество между България и Македония е с бюджет от 19,5 млн. евро, в нея от българска страна са включени областите Благоевград и Кюстендил.

На 22 август предстои да бъде одобрена финалната версия на Програмата за регионално сътрудничество между България и Гърция 2014-2020, в която МРР е Национален партниращ орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още