IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрени са проекти за 21 млн. лв. за опазване на биоразнообразието

Общини и еколози тепърва ще използват еврофондовете за опазване на природата

17:22 | 18.01.12 г.
<p>
	Евросредствата за опазване на биоразнообразието тепърва се очаква да бъдат усвоявани &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Евросредствата за опазване на биоразнообразието тепърва се очаква да бъдат усвоявани     Снимка: БТА

Близо 21 милиона лева ще бъдат насочени за опазване на биоразнообразието и за подобряване на състоянието на ценни местообитания с животински и растителни видове, застрашени от изчезване. Средствата са по оперативна програма „Околна среда“, като договорите с получателите на субсидиите бяха подписани днес в екоминистерството, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Близо 8 млн. лв. от тези средства ще бъдат усвоени от общините в София, Димитровград, Етрополе, Сливница, Тунджа, Чупрене, Долна Митрополия, Сапарева баня и Левски.

Договорът с община Димитровград е в размер на 1,7 млн. лв., които ще послужат за възстановяване на природни местообитания в басейна на река Марица.

Проектът на столичната община е на стойност 1,3 млн. лв. и ще се дадат за екологични дейности във влажните зони, разположени на миграционния път на птиците по течението на река Лесновска, в района на софийското село Негован. Този път е част от екокоридора „Виа Аристотелис”.

На церемонията по одобрението на договорите кметът на София Йорданка Фандъкова посочи като приоритет на общината привличането на европейски средства за екология през следващите години.

Министър Караджова похвали усилията и на други общини в страната да разработват екопроекти наред с жизнено необходимите инфраструктурни проекти.

С проекти за опазване на биоразнообразието се включиха и дирекциите на природни паркове, които съвместно с регионалните дирекции на екоминистерството подготвиха екопроектите.

Парковете ще изпълняват общо 9 договора за над 9 млн. лв. за разнообразни дейности, свързани с подобряване състоянието на застрашени животински и растителни видове като опазването на кафявата мечка, увеличаване популацията на изчезващи животни и възстановяване на ценни местообитания от европейски мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още