IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 90 млн. евро ще бъдат спестени по програма „Регионално развитие“

Средствата ще бъдат пренасочени в общ бюджет за подобряване на градската среда

15:53 | 09.05.12 г.
Около 90 млн. евро ще бъдат спестени по програма „Регионално развитие“

Около 90 милиона евро се очаква да бъде спестеният финансов ресурс по отделните мерки на оперативна програма „Регионално развитие“.

Това съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по управлението на европейските фондове министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Спестените средства ще бъдат пренасочени в общ бюджет, който ще се ползва приоритетно за подобряване на градската среда, уточни Павлова.

Градското развитие и изграждането на „зелена“ и достъпна градска среда ще бъдат приоритет и през новия програмен период 2014 -2020 г. 

Министър Павлова съобщи още, че по програмата за регионално развитие са подадени повече от 1700 проекта. Сключени са договори за осъществяването на над 900 от тях. Договорени са 83% от бюджета на оперативната програма, а разплатените средства са 23% от общия бюджет, или близо една трета от договорения финансов ресурс.

Успешно са приключили 163 проекта, финансирани от програмата, които са насочени към реновиране и подобряване на енергийната ефективност на сгради, рехабилитация на пътища, укрепване на свлачища и други.

Лиляна Павлова съобщи, че очаква до края на годината да бъде договорен почти целият бюджет по програмата за регионално развитие.

За догодина са предвидени 7,5 милиона евро за техническа помощ, с които ще бъдат подпомогнати общините в подготовката им за следващия програмен период.

Приключило е изпълнението на всички проекти по програма ИСПА, каза още Министър Павлова пред депутатите от  комисията. Усвояването на средствата достига 98%, а целите по програмата са постигнати на сто процента, коментира тя.

Окончателният доклад за изпълнението на програмата вече е изпратен на ЕК, съобщи Павлова.

Министърът обаче предупреди, че има реална възможност да бъдат загубени средства по програмите за трансгранично сътрудничество. Основният проблем е забавеното изпълнение на проектите заради липсата на национално съфинансиране от страна на съседните ни държави, които не са членове на ЕС, както и заради политическата криза в Румъния и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още