Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС

Разкрития на нарушения в Словакия увеличават засечените злоупотреби с Кохезионните фондове

OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС

Снимка: архив Ройтерс

Общо шест измами за малко над 562 хил. евро разходи в сферата на земеделието и една за 123 668 евро разходи в областта на кохезионната политика, т.е. всички седем на стойност малко под 690 хил. евро, са разкрити в България през 2019 г., отчита Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

При приходите измамните нарушения са две - за над 653,6 хил. евро.

Европейската комисия (ЕК) прие днес 31-ия си годишен доклад за защитата на финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС), в който са включени данните.

Значително повече са нарушенията, които не са довели до финансови щети, например документални и други нередности – 184 за над 8,9 млн. евро разходи в сферата на земеделието и 57 за почти 4,9 млн. евро разходи, свързани с кохезионната политика. Общо са 243 случая за над 13,9 млн. евро. Няма отчетени такива нарушения, свързани с приходи.

През 2019 г. разкритите измами и свързаните с тях финансови суми в ЕС намаляват в сравнение с предходната година, отчитат от OLAF. Регистрирани са 939 измамни нередности на финансова стойност приблизително по-малка от половината в сравнение с 2018 г., потвърждаващи обща тенденция на спад през последните пет години, подчертават от ЕК.

Според доклада България и Румъния са сред отличниците в ЕС по процент на разкритите измами с евросредства в сферата на земеделието, като този дял варира в зависимост от сектора. В България обаче установеният коефициент на измами е почти два пъти по-висок от средното за ЕС (26% спрямо 14%).

OLAF отчита ръст на регистрираните измамни нередности с Кохезионните фондове главно благодарение на разкритията на Словакия. Увеличават се и измамите с фонда за регионално развитие, но на широка база, т.е. с повече случаи в повече страни членки, като най-много са в Унгария. При Европейския социален фонд има спад на измамите основно заради намалението на случаите в Германия.

В доклада се посочва, че страните членки на ЕС са продължили да укрепват националните си системи и процедури, като се фокусират върху предотвратяването и разкриването на измами с евросредства, както и върху мерките за повишаване на прозрачността и за борба с корупцията и конфликта на интереси.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Явно и OLAF работят като НАП. Само там където ги изпращат т.е. в непослушните страни като Угария и Словакия. Боко понеже слушка е отличник.

Още от Европроекти
Превозвачите могат да кандидатстват за грантове заради пандемията от утре