IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 15 компостиращи инсталации ще бъдат изградени в страната до края на 2015 г.

Всяка община ще търси собствена формула за такса „Смет“ от следващата година

15:06 | 27.02.14 г.
Още 15 компостиращи инсталации ще бъдат изградени в страната до края на 2015 г.

В края на 2015 г. в България трябва да работят 18 компостиращи инсталации. Това стана ясно на семинар за управление на биоотпадъците. Сега компостиращи системи има в София, Пловдив и Варна, заявиха експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

До 2020 г. България е поела ангажимента да намали значително изхвърляните биоразградими отпадъци. За целта в общините трябва да се организира събирането им, както се очаква, в кафяви контейнери, и да се изградят компостиращи инсталации за преработката. Необходимо е да се организира и разделното събиране на зелените отпадъци.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова припомни, че миналата година министерството е водило тежки преговори с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за отчисленията, които общините плащат за тон депониран боклук. „Съгласихме се, че тези такси ще растат по-плавно, за да могат общините да инвестират в проекти, които ще намалят обема на депонирания отпадък“, посочи тя.

Министърът припомни, че по новата оперативна програма „Околна среда“ ще се финансират системи за оползотворяване на отпадъците, които трябва да включват и елемента компостиране.

Събирането на биоотпадъците ще се организира на няколко етапа. Преди да заработи системата, трябва да се проведе информационна кампания, за да се информират фирмите и домакинствата. Ще има санкции за кметовете, които не запознаят населението с новия тип системи, или пък ако не искат да въведат разделното събиране, разясниха експерти.

Искра Михайлова коментира още, че МОСВ тепърва ще работи по създаването на нова формула за изчислението на такса „Смет“. В различните общини ще има различни модели за определянето на таксата.

Припомняме, че от началото на 2015 г. местната власт няма право да ползва сегашната методика – таксата да се определя според данъчната оценка на имота, след изменение на Закона за местните данъци и такси.

Екоминистерството работи по създаването на няколко модела съвместно с Националното сдружение на общините в България, формулата няма да е само една, заради спецификата на всяка една община, допълни Михайлова. 

"Идеалната формула е таксата да зависи от количеството генериран отпадък, ако можем да го измерим", допълни тя и припомни, че ако системите за оползотворяване работят, количеството депониран отпадък ще е по-малко и е възможно такса „Смет“ да намалее.

Универсална формула няма, но всички общини ще търсят измерване на количеството - разделено средно аритметично на жител или пък измерено за всеки един квартал, разясниха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още