IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 180 млн. лв. тръгват към бизнеса по ОП Иновации и конкурентоспособност

Между 50 хил. лв. и 1,5 млн. лв. могат да получат малки и средни предприятия по мерки за енергийна ефективност

14:27 | 13.06.16 г.
Още 180 млн. лв. тръгват към бизнеса по ОП Иновации и конкурентоспособност

Още 180 млн. лв. тръгват към бизнеса по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски във Враца, където. В града днес се провежда първият от поредица информационни дни за представяне на процедура „Енергийна и ресурсна ефективност“ по оперативната програма.

Основният механизъм за насърчаване на икономическото развитие на Северозападния регион е ОП „Иновации и конкурентоспособност“, отбеляза Лукарски, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Процедурата е насочена към малки и средни предприятия за ефективно използване на производствени ресурси и енергия. Предвиденият размер на безвъзмездната финансова помощ е 176 млн. лв.

Одобрените проекти ще могат да ползват между 50 хил. лв. и 1,5 млн. лв., а делът на финансиране по процедурата ще варира от 35% до 90% от стойността на проекта.

„Бизнесът от Северозападна България става все по-активен по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ и фактор за това е допълнителният брой точки за проекти от региона, който успяхме да договорим с Европейската комисия“, посочи Лукарски.

По негови думи първите положителни резултати са налице – отбелязва се осезаемо увеличение в дела на проектите от Северозападна България спрямо всички проекти по първите три процедури на програмата.

По приключилата вече процедура за внедряване на иновации в предприятията са подадени 166 проектни предложения, от Северозападна България, което е почти една трета от всички подадени проекти. По процедурата за разработване на иновации в стартиращи предприятия 363 проектни предложения са от региона, което е 42% от всички подадени проекти. За подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия, която е вече в процес на изпълнение, са сключени договори с 61 предприятия с проекти от региона. Това са 13% от всички сключени договори, отчете икономическият министър.

Документацията по процедурата „Енергийна и ресурсна ефективност“ е преминала обществено обсъждане и предстои да бъде официално обявена. Срокът за кандидатстване ще бъде минимум 150 дни, а подаването на проектните предложения и оценка ще е изцяло електронно.

По процедура „Енергийна и ресурсна ефективност“ допустими са малки и средни предприятия с три приключили финансови години. Кандидатите трябва да развиват своята основна икономическа дейност в един от следните сектори: „Добивна промишленост“, „Преработваща промишленост“, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, „Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ или „Строителство“. Секторите са избирани от гледна точка на тяхната енергийна интензивност в тясно сътрудничество с Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

За да са допустими, проектите трябва да се основават на препоръки от извършен енергиен одит по образец. Контролът на качеството на изготвените енергийни одити ще бъде извършван от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Процедурата е структурирана в два елемента – Елемент А „Инвестиции“ и Елемент Б „Услуги,“ като Елемент А е задължителен.

Всяка от планираните инвестиции следва да е с потвърден ефект енергийни спестявания от минимум 5% за съответната мярка съгласно енергийния одит. Продължителността на всеки проект е до 18 месеца. Приоритет ще бъде даден на проекти, които се изпълняват в сектори с висока енергийна интензивност (химическа промишленост; производство на стомана; производство на цимент, керамика, стъкло и вар; производство на цветни метали, производство на хартия).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още