IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остава по-малко от месец фермерите да докажат завършено обучение по агроекология

Изискването е важно за 300 фермери, които ако изпуснат срока 30 ноември т.г., може да се наложи да връщат субсидите си, поясняват от фонд „Земеделие“

17:15 | 02.11.11 г.
<p>
	Агроекологията остава най-трудно развиващия се сектор от земеделието</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Агроекологията остава най-трудно развиващия се сектор от земеделието

Снимка: БТА

Земеделските стопани, които са били одобрени за първи път през 2010 г. да получат субсидии по мярката за агроекологичните плащания, трябва да подадат документи, доказващи завършено обучение по извършваната от тях дейност до 30 ноември 2011 г.

Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ по повод изтичащия срок, който продължава вече втора година и е важен за изплащането на субсидиите за агроекология. Срокът за декларане на професионалните умения се отнася и до фермерите, прекратили агроекологичните си ангажименти в предходни години и одобрени отново през 2010 г.

Припомнянето е важно, защото все още 300 производители не са представили необходимите документи, а те съставляват 20% от хората, които се занимават с агроекология, поясни за Investor.bg зам.-изпълнителният директор на фонда Свилен Костов.

Документите се подават в областните дирекции на фонда по място на кандидатстване.

Стопаните могат да предоставят диплома за издържан изпит по агроекология или удостоверение за преминат курс, обучение или информационни занятия, издадени от обучаваща институция.

Наличието на опит се доказва и с уведомително писмо за извършени плащания по мярката „Развитие на селскостопански дейности, целящи опазването на околната среда” по програма САПАРД.       

Фермерите, които прилагат подмярка „Биологично земеделие”, могат да докажат опит и със сертификат или писмено доказателство за съответствие на произведените от тях растителни или пчелни продукти с правилата за биологично производство.

Сертификатът трябва да бъде издаден от контролиращо лице, одобрено от министъра на земеделието и храните.

При неизпълнение на изискването може да се наложи фермерите да възстановят 100% от получените до момента субсидии, поясниха от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още