IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От есента тръгва програмата за наемане на безработни за детегледачи

Целта е работещи хора да бъдат подкрепени да се върнат по-рано на работа

17:07 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От есента трябва да заработи програмата за наемане на безработни за детегледачи. Това каза пред журналисти зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от БТА.

За програмата са осигурени 20 млн. лв. Предстои през есента Агенцията по заетостта да започне да изпълнява проекта.

Целта е да бъдат подкрепени работещи хора да се върнат по-рано на работа и да се осигури някой, който да се грижи за децата им, в случай че те не са приети в ясла или детска градина поради недостиг на места в тях. 

Детегледачите ще получават на месец една минимална работна заплата.

Те могат да бъдат близки и роднини на родителите, хора в предпенсионна възраст, които обаче задължително трябва да са регистрирани като безработни в бюрата по труда, обясни Русинова.

Детегледачите ще могат да се грижат деца до 5-годишна възраст. Родителите от своя страна трябва да докажат, че децата им не посещават ясла или детска градина.

Идеята е подкрепена от социалните партньори, неправителствения сектор, Европейската комисия.

Русинова посочи, че предстои следващ етап в плана за деинституционализация на деца - затварянето на останалите социални домове и реформата на домовете за медикосоциални грижи. Министерството подготвя общ проект с Агенцията за социално подпомагане, Министерството на здравеопазването, общините, Държавната агенция за закрила на детето, който предвижда да бъде направена оценка на децата, за да се прецени каква е адекватната за тях нужда и помощ. Проектът е на стойност около 4 млн. лв. и в момента се разработва следващият етап - реформата на самите услуги.  

Зорница Русинова и министърът на младежта и спорта Красен Кралев подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Национална система за планиране, мониторинг и отчет на изпълнението на младежките политики“, допълват от социалното министерство.

Проектът за младежките политики ще се финансира с 505 хил. лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд. Бенефициент е Министерството на младежта и спорта.

Европейските средства ще се насочат към политиките за младежите - намаляване на младежите, останали извън образователната система, понижаване на младежите в риск и младежката безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още