IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетено е 23% усвояване на средствата по оперативна програма „Транспорт“

Изплатени са над 375 млн. евро, като сключените договори обхващат близо 60% от ресурса на програмата

16:18 | 15.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетено е 23% усвояване на средствата по оперативна програма „Транспорт“

Усвоените средства по оперативна програма “Транспорт“ надхвърлят 375,6 млн. евро, което представлява 23% от ресурса на програмата (1,75 млрд. евро). Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на годишната конференция за отчитане на изпълнението на ОП „Транспорт“.

Заедно с националното съфинансиране общата сума на разплатените средства по програмата достига 456,86 млн. евро. 

Досега одобрените от управляващия орган шест големи инвестиционни проекти, всеки са на стойност над 50 млн. евро, са по три в пътния и железопътния сектор.

Европейската комисия (ЕК) досега е одобрила апликационните форми само на три от проектите - на магистрала „Тракия“, ремонта на жп линията „Пловдив-Бургас“ и двата етапа от изграждане на Софийското метро.

Очаква се до края на годината да бъде одобрена и апликационната форма за ремонта на жп линията „Първомай-Свиленград“. Подадени за одобрение са и апликационните форми за изграждане на магистрала „Марица“, както и за ремонта на жп отсечката „Септември-Плавдив“.

От първоначалните предвиждения за финансиране са отпаднали проектите за интермодален терминал в София и финансирането на така наречения проект "Супер Бургас". Предвижда се в бъдеще да се търси по-подходящ терен за терминал и за възможно финансиране на бургаския проект по други програми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още