IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпуснатите 166 млн. лв. за екопроекти са разплатени на 38 общини

Проверяват се разходи за още 304 млн. лева, съобщи Светлана Жекова

17:31 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отпуснатите 166 млн. лв. за екопроекти са разплатени на 38 общини

Отпуснатите от Министерство на финансите 166 млн. лв. за разплащане на проекти по програма „Околна среда“ са разплатени на 38 общини. Това съобщи на пресконференция служебният екоминистър Светлана Жекова, информира БТА.

Средствата се отпускат от държавния бюджет за строителна дейност по проектите, тъй като Брюксел блокира плащанията по програмата през ноември 2013 г. заради проблеми с обществените поръчки, организирани от общините. Междувременно строителните фирми многократно сигнализираха, че изпълнението на проектите е поставено под риск заради липсата на разплащания от страна на държавата от февруари 2014 г. 

„Имаме уверението на Министерството на финансите, че ще продължат ритмичните плащания от страна на бюджета, но за целта трябва да напреднем с верификациите (проверките дали дейностите са действително извършени и разходите са допустими – бел. ред.)“, отбеляза Жекова.

„За верифициране се подготвят проекти за 304 млн. лева, но това е сложен процес и капацитетът в МОСВ, колкото и да е експертно издържан, не е достатъчен да се справи с такова огромно количество“, посочи екоминистърът.

За да се ускори работата, МОСВ е поискало от финансовото министерство съдействие и помощ чрез командироване на експерти и е получило уверение, че това ще се случи. От бързата верификация на новите искания за плащания, зависи удовлетворяването им от бюджета, коментира Жекова и предположи, че за месец ще бъде постигнат напредък.

По повод наводненията в Мизия тя каза, че ще посети района при първа възможност.

Светлана Жекова представи и заместниците си Aтанаска Николова, Владимир Дончев и Бойко Малинов.

Владимир Дончев информира, че предстои външно съгласуване на поправките в Закона за водите, свързани с директивата за наводненията. По думите му до октомври ще има готов вариант на промените, които следва да гласува новото Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още