IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварят шест нови мерки по ПРСР до края на годината

Към края на месеца започва приемът на заявления за стартово подпомагане на млади фермери, а през ноември ще има и нов прием за инвестиции

12:19 | 02.06.15 г.
Отварят шест нови мерки по ПРСР до края на годината

Шест нови мерки ще бъдат отворени до края на годината по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Вече тръгна приемът по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделските стопанства“ с индикативен бюджет 150 млн. евро. Документи се приемаха още преди официалното одобрение на програмата от европейските власти.

Нов прием по мярката ще бъде отворен през ноември. През октомври е предвиден и прием по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделска продукция“, както и за подмярка 19.1 „Помощи за подготвителни дейности“, която е свързана с подхода „ЛИДЕР“ и Воденото от общността местно развитие.

Заедно с кампанията по директните плащания бяха отворени и мерки 10 „Агроекология и климат“, 11 „Биологично земеделие“, 12 „Плащания по „Натура-2000” и Рамковата директива за водите“ и 13 „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“.

В началото на октомври се очаква да бъде отворена и подмярка 2.2. „Създаване на консултантски услуги“.

Първа обаче ще стартира мярката 2.1. „Консултантски услуги за земеделски и горски стопани“, чиято цел е да подпомага младите фермери с безплатно изготвяне на бизнес планове от страна на Националната служба за съвети в земеделието.

След това ще бъде отворена и подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ (Млад фермер). Документи ще започнат да се приемат към края на юни, като приемът ще продължи до края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още