Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Парламентът закри министерството за българското европредседателство*

Депутатите освободиха Лиляна Павлова като министър

Парламентът закри министерството за българското европредседателство*

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът прие решение за структурни и персонални промени в Министерския съвет, с които закри Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 и освободи Лиляна Павлова от поста министър. Решението влиза в сила от 1 януари 2019 г., предаде БТА.

Още по темата

Мотивът за закриване на министерството и освобождаване на Павлова като министър е това, че ротационното председателство на съвета от триото Естония - България - Австрия приключва на 1 януари 2019 г.

Вицепремиерът Екатерина Захариева благодари на Лиляна Павлова за работата. Оценките за българското председателство показват, че България се справи изключително успешно с първото си европредседателство, каза още Захариева.

Дебатите се фокусираха върху това доколко успешно е било председателството. От ГЕРБ и Обединените патриоти /ОП/ го определиха като успешно, историческо, дори блестящо. Според ДПС е било традиционно. БСП отчете добрата организация, но оценка ще даде, когато види справка за какво са били похарчени парите, отделени за председателството.

Според социалиста Кристиан Вигенин решението за закриване на министерството е закъсняло, това трябвало да се стане още преди 6 месеца, а финализирането на процесите да се поеме от МВнР. Той каза, че финансово председателството е било скромно - по думите му, е струвало на страната по-малко от една глоба на ЕК.

Добрата новина според Вигенин е, че от днес ще има един министър от ГЕРБ по-малко. "Очакваме оставката на цялото правителство. Днес е едно добро начало", коментира той. Вигенин посочи, че по време на председателството водената от него Комисия по европейските въпроси е работила надпартийно, с усещането за дълг към България.

Проблемите възникнаха, когато българското председателство се използваше за партийна пропаганда, отбеляза той.

Администрацията се справи, показахме добра организация, но да се радваме, че хората са си свършили работата, което е норомално, не приляга тук, заяви Драгомир Стойнев. Той подчерта, че по-важни са резултатите. Ако България не бъде приета в Шенген по въздух, вода и суша, това ще е пълен провал за правителството и председателството, смята той.

България проведе едно традиционно ротационно председателство, което беше много добре технически обслужено, заяви Имрен Мехмедова от ДПС.

"Председателството е възможност за постигане на доверие към България. Надяваме се това доверие да бъде защитено и занапред", посочи тя. ДПС подкрепи основните теми, свързани с приоритетите на българското председателство и работихме за представяне на добрия европейски облик, отбеляза Мехмедова. Западните Балкани е една от темите, които ДПС следва винаги, каза още тя.

От ГЕРБ не се съгласиха с негативния тон на опозицията и призоваха колегите си за обективна оценка. Несъмнено е, че първото българско председателство е успех за България, подчерта Ивелина Василева. По думите й то е започнало с големи очаквания, напрежение, с опити за спекулации, преминало е в интензивен темп и е завършило с оценка за ефективно провеждане.

България беше не просто посредник, а лидер, доказа че е надежден и сигурен партньор, отбеляза тя.

Цветан Цветанов също заяви, че страната се е представила успешно и оцени работата на всички парламентарни групи за това. Благодари и на лидера на ПЕС Сергей Станишев за работата му по темата с членството на страната в Шенген. Цветанов благодари на Лиляна Павлова и заяви, че тя има пълно основание да се гордее.

България се представи блестящо благодарение на работата на изпълнителната власт, министър Лиляна Павлова и всички министри, които бяха подложени на ежедневен стрес, заяви Валери Симеонов от ОП. По думите му в резултат на председателството огромна част от европейските ни партньори и европейските граждани научиха за България.

Давам оценка 5.50 за общия резултат от европредседателството, каза той и обясни, че половинката, която не достига за отлична оценка, е в резултат на недостатъците на политическата прослойка. В този 6-месечен период, когато беше перфектното време да покажем национално единение, такова не беше показано, беше направено всичко възможно, за да бъде опропастено, коментира той.

*Новината е допълнена в 12:36 ч.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС